Här kommer en liten uppdatering på mitt gamla macaronrecept. Efter att ha gjort det ett antal gånger har jag upptäckt saker som ger ett ännu bättre resultat. Receptet är nästan detsamma, med några små ändringar. Macaronsen på bilden är fyllda med hallon & vit chokladganache och hallonsmörkräm.
Macarons, grundrecept
-100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-200 gram florsocker
-4-5 matskedar socker
-Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett “skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
English:
Basic recipe for macarons
Ingredients:
-100 grams ground almonds (make sure to grind more than 100 grams)
-100-110 grams egg whites (about 3 egg whites), aged 1 day at room temperature
-200 grams powdered sugar
-4-5 tablespoons sugar
1. Grind the almonds in a mixer or a food processor. Push the almond flour through a sieve to get rid of any large pieces. In a small bowl, mix the powdered sugar together with the almonds. Blend well, preferably in a mixer.
2. In a large bowl, whisk the egg whites with an electric mixer. As they start foaming, add the sugar one tablespoon at a time and continue whipping until mixture gets thick and glossy.
3. Fold the dry mix carefully and slowly into the meringue, use a spatula. Don’t overmix! Add food coloring if desired until fully mixed.
4. Fill your piping bag and pipe the macarons onto a baking sheet. Let them set for 60 minutes to form a dry skin.
5. Preheat the oven to 150° C. Bake for about 10 minutes. Let cool completely and fill with desired filling!
Så fina de blev! jag brukar göra ett recept som har sockerlag i sig för att jag misslyckas alltid med detta recept. Hur har du fått dem rosa på toppen? färgat socker?
Har aldri vaget a lage makaroner, men etter den oppskriften skal jeg nok forsoke! Takk for tipset!
Jattefina! Precis som Lina sa har jag bara lyckats med receptet med sockerlag. Har du testat bada? Om detta funkar lika bra ar det ju bra mycket enklare. Ar det tiden man vantar innan man satter in dem i ugnen som gor det tror du?
Vilka fina bilder. Vad snyggt det var att de är lite rödprickiga.
Lina – Tack! Jag pudrade bara lite torr puderfärg ovanpå innan de hade stelnat 🙂
Mette – Berätta hur det gick isåfall!
Kaksmulan – Tack! Jag har aldrig testat macarons med italiensk maräng eftersom jag aldrig har misslyckats med den franska.. men många verkar ha lite problem med den.
Jag tror att tiden innan ugnen är väldigt viktig! Och man kan inte heller bara gå på tiden.. en gång gick det mer än en timme för mig och de hade inte alls bildat ett skinn på ytan. Det är verkligen ett experiment!
Erika – Tack! Jag tyckte att det livade upp dem lite 🙂
Du är verkligen grymmast på att göra Macarons! Ska göra det snart igen efter ditt recept! Kram!
Så fantastiske makroner du lager!!!Har slitt med å lage perfekte makroner i lang tid nå, men har aldri fått så flott resulatat som deg. Forsøkte denne oppskriften i går og den fungerte kjempefint, men jeg klarer ikke å få dem så "flate", mine blir mer buet på toppen, og jeg får heller aldri "føttene" så høye, de krymper alltid når jeg tar dem ut av ovnen. Noen som har et godt tips til meg???
Sandra – Tack 🙂 Berätta hur det gick sen! Kram
Anonym – Tack så mycket!
Anledningen till att du inte får dem så "flate" är, skulle jag gissa på, att du inte rör i smeten tillräckligt mycket. Prova att röra lite till så den blir mer rinnande. Det är nog därför du inte får så höga fötter på macaronsen! Hoppas du lyckas nästa gång!
Ser fett gott ut!
Jag har varit jättesugen på att prova göra dom här nu när dom finns på var och varannan bakblogg!
Har letat recept men många verkar misslyckas första gången ändå.
Men igår så! Jag följde ditt recept till punkt och pricka! (Var till och med iväg och köpte en hushållsvåg)
Men helt fantastiska! Vissa blev väl lite toppiga och så men vadå, det var ju bara första gången 🙂
TACK för ett toppen recept!
JAG KLARADE DET! För första gången har jag lyckats med ett franskt marängrecept på macarons! De blev perfekta! Lycklig! Tack för receptet!
Gjorde mitt första försök på macarons idag, efter detta recept.
Omgång nummer ett blev en katastrof, men andra omgången blev fantastiska!
Tack för receptet!
Hej! Vilka fina skyltar du gjort för dina bakverk – hur gör man sådana? Använder du någon slags mall som finns tillgänglig, kanske t o m på internet? Mvh Frida
Thank you for sharing your recipe 🙂
Hur länge ska man vispa äggvitan?
your page is fantastic !:) I love your recipes and very successful:)) please open a cake-shop in Helsinki too 😉
your page is fantastic !:) I love your recipes and very successful:)) please open a cake-shop in Helsinki too 😉
kan jag använda mandelmjöl?
Which sugar do you mix with the Almonds, is it icing sugar? and which sugar do you mix with the egg whites, is it caster sugar? And do you whisk the egg whites with a hand electric whisk? or standing mixer?