Scroll down for recipe and text in English!
I lördags fyllde min fästman Christian år, och det var vi såklart tvungna att fira! Eftersom han äter tårta var och varannan dag här hemma så önskade han sig macarons istället. Istället hade vi en mysig macaronpicknick med trevligt sällskap i en park här i Halmstad. Jag gjorde tre olika smaker, vanilj (rosa på bilden), lime & citron (gröna på bilden) och choklad med havssalt. Jag var ute i sista sekund som vanligt och gjorde fel i chokladreceptet, så då var jag tvungen att göra om dem, med färska äggvitor. Inte bra kan jag intyga. Jag blev iallafall sen till vår egen fest, men det blev en väldigt trevlig dag ändå! Ett tips är alltså att helst aldrig baka macarons samma dag som de ska ätas! Om du inte tycker om att jobba under press då.
Lime & citronmacarons
ca 35 hela macarons
•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4 matskedar socker
•200 gram florsocker
•Torkat rivet skal från 1 lime & 1 citron (enklaste sättet är att torka rivet skal dagen före, jag brukar ställa in det i ugnen en stund på låg värme och sedan stänga av och låta stå i eftervärmen)
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och torkat citron- och limeskal och kör alltihop en extra gång i mixern.
2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta efter en stund, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett “skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 11-13 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
6. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, helst en dag eller två innan de ska ätas.
Lemon & Lime Swiss Meringue Buttercream
•2 stora äggvitor
•100 gram socker
•130 gram rumstempererat smör
•Skal från 1 lime & 1 citron samt saft från 1/2 lime & 1/2 citron
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3-5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan.
5. Tillsätt skal och saft och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.
In English:
Saturday was my fiancés birthday, and of course that had to be celebrated! Since he eats cake on a regular basis, we felt like making something else. His request was macarons. So we gathered our friends in a park and had a macaron picnic. It was very nice and so warm. And the macarons were delicious of course.
I made three different kinds, vanilla (pink), lime & lemon (green) and chocolate seasalt. I’m all for last-minute baking, but this time I was a little bit too much of a time optimist. I ended up being 40 minutes late for our own party.. I know, really really bad. I messed up the first chocolate recipe and had to start over, making them with fresh egg whites. Not good! They were definitely macawrongs (and therefore not in the picture)!
Lemon & lime macarons
Makes approximately 35 whole macarons
Ingredients:
•100 grams blanched, ground almonds (make sure to grind more than 100 grams)
•100-110 grams egg whites (about 3 egg whites), aged 1 day at room temperature covered with clingfilm
•200 grams powdered sugar
•4 tablespoons granulated sugar
•Dried zest from 1 lime and 1 lemon
1. Grind the almonds in a food processor. Sift to get rid of any large pieces or lumps.
2. Mix the powdered sugar and zests together with the ground almonds in a food processor.
3. In a large bowl, whip the egg whites with a hand- or stand mixer. As the egg whites start foaming, add the granulated sugar one tablespoon at a time and continue whipping until the mixture is glossy and stiff. You should be able to hold the bowl upside down without the meringue sliding out.
4. Fold the dry mix carefully and slowly into the meringue using a spatula. Add food coloring if desired until fully mixed. Don’t overmix! The mixture should flow like a ribbon when you lift the spatula. If you want to test if the batter has good consistency, just dollop some batter on a piece of parchment paper. If the dollop slowly “flattens”, you’re good to go. If not, keep folding.
5. Fill your piping bag and pipe the macarons onto baking sheets. Remember that the shells will “flatten” once you’ve piped, so don’t make them too big. About 2,5-3 cm (1 inch) is enough. Let them set for 60 minutes to form a dry skin.
6. Preheat oven to 150° C. Bake for about 11-13 minutes. You can test if they are done by touching the tip of a macaron, if it “wobbles” they are not done. Let cool completely, then fill and sandwich together. Store in airtight container in the fridge, preferably for a day or two before eating.
Lemon & lime swiss meringue buttercream
•2 large egg whites
•100 grams sugar
•130 grams softened butter
•Zest from 1 lemon & 1 lime plus juice from 1/2 lemon & 1/2 lime
1. Pour egg whites and sugar in a clean and heat proof bowl. Put the bowl in a double boiler, the water should be simmering.
2. Whisk the sugar end eggs constantly so they don’t curdle. The mixture should be about 65 degrees celsius, about 140-150 degrees F. If you don’t have a thermometer, just rub some mixture between your fingers. If the sugar has melted, it is done.
3. Remove from heat, whip until white, fluffy and cool. This step can take up to 10 minutes.
4. Start adding the butter, very slowly. Don’t worry if the mixture looks curdled and soupy, it’s easy to fix! If the buttercream is too cold, just put the bowl in a double boiler again for a few seconds and whip again. If it’s too hot, just put it in the fridge for a few minutes and whip.
5. Add zests and juices to the buttercream and whip until smooth.
Hildas hem - Sofia says
Åh herregud så gott! Snart så måste jag verkligen baka sådana 🙂
Fotograf Tanja Myrbråten says
Å nam.. disse så helt herlige ut!
elle marie says
Fantastic photography, I like the barely mint color and pastel hues!
Hovkonditorn says
Så söta och fina!
Erika - Bakglädje says
Dina macarons blir så fina. Måste verkligen testa igen. Jag har beställt hem mandelmjöl och tänkte testa med det nästa gång få se om jag får finare kakor. Glömde sila den malda mandeln förra gången, det kanske ställde till det?
French Curiosites says
This is sooooo pretty! I love your blog. It always makes me smile.
brocantess.blogspot.com
Anonymous says
Takk for nok en fantastisk oppskrift!!:-)
Siv
Carina - Bakkonst says
Jättefina och ser väldigt goda ut!
KitchenTherapy says
They look so cute. I've seen so many macaroon recipies but this has to be the best
maya says
Åh det som är så himla gott, har provat att göra MAcaroons 2 gånger…älskar det! de är så söta!
Anonymous says
Hey, these look great! Did you use powder food coloring or gel?
Lina says
Älskar din blogg!!
Men har en fråga kan man göra macarons utan mandel och med nått annat istället, för mig som inte tål nötter och mandel??
Tack för din blogg och svar 🙂
SUNY SENABRE says
Te han queddo maravillosos y además perfectos.
Un besos,
Homestylist says
They look nice. I was wondering, if one can´t use almonds or nuts, what would be a good ingredient to make similar cookies? Thanks.
Elisa @ Globetrotting in Heels says
Gorgeous! You make it sound so doable! I think I might attempt it myself. beautiful photos, too!
linda says
Thanks for the kind comments everyone!
Erika – Tack! Ja, för stora mandelbitar kan ställa till endel. De brukar ju alltid bli lite finare om man silar!
Anonym – Thank you! I used gel for these.
Lina – Tack så mycket själv 🙂 Jag har sett många andra bloggar göra macarons utan mandel, och tyvärr verkar det vara väldigt svårt att hitta något bra som ersätter. Fast nu när jag tänker efter så har jag faktiskt en macaronbok med ett recept på nötfria macarons! Iställer för mandel har hon använt "quinoa flakes". På bilden ser de ut precis som vanliga macarons, så kanske något att testa? Receptet heter "nut-free moka macarons" och kommer från boken "Mad about macarons" med Jill Colonna. Lycka till!
Homestylist – I have a book called "mad about macarons" where you can find a recipe without nuts! I haven't tried it myself, but instead of almonds she uses quinoa flakes. The recipe is called "nut-free moka macarons".
Elisa – It is definitely doable 🙂 Let me know if you give it a try!
Alexandra - Kärlek på tallrik says
Åh,de ser helt ljuvligt goda två, båda sorterna (och chokladvarianten lät inte fel den heller)! Älskar macaroner, men har ännu inte vågat prova själv 😉
Charlotte says
Mmm så gott och så härliga färger!
Vardagstugg says
Dom såg riktigt goda och fina ut! Ljuvliga färger! =)
Annelie
Jen says
Dom va ju verkligen suuper söta. Jätte fina färger du har fått till!
Guadalupe Zimmermann says
They look so yummy. I love your blog. Thanks for sharing!
Lainen says
Jättefina, som vanligt. Hoppas att din sambo blev nöjd. 🙂
Vaniljmacarons är ju så gott, har du något bra recept på sådana? (Har letat bland dina recept men kan inte hitta något. Det kan vara jag som är trött också och missar.)
chanette says
jag har 2 tävlingar på min bak/tårtblogg som du kanske skulle varit intresserad av att delta i..
du e som mig.. galen i att baka
madera y zinc says
I'm not abble to say what dod you better, recipes or photographies….. You're allways an ARTIST!!!!
Kisses from Barcelona!
soelvskjeen says
Så utrolig flotte de så ut! Elsker fargene! 🙂 må nesten prøve å bake sånne en dag!
Sandra
Hanna says
Hej! Hittade precis din blogg nu (när jag sökte på "perfekta macarons :))
Hur får du dom att inte bli så höga? Mina får ofta en stor luftbubbla, även fast jag slår med plåten. Dina är så plana och fina, och blanka.
Jättejättefina!!!
linda says
Tack så hemskt mycket alla!
Thanks so much everyone!
Lainen – Tack! 🙂 Här finns mitt grundrecept, gästbloggat på Cakejournal:
http://www.cakejournal.com/archives/how-to-make-macarons
Hanna – Hehe, oj vad kul! Tack! Höjden på macaronsen brukar ha att göra med hur tjock konsistensen är på smeten när man spritsar ut den. Blir smeten för rinnig brukar macaronsen bli platta!
Nu vet jag ju inte hur du brukar göra, men jag hade problem med luftbubblor ett tag med så då började jag sila mandelblandningen ytterligare en gång, ner i äggvitorna. Ofta gömmer sig endel luft i små klumpar i mandelblandningen som kan vara svåra att få bort!
Mini Mocha says
These are beautiful, I just want to take one from the computer screen!
Haije says
Tack för tjusigt fina inlägg. Några frågor, hur länge håller dina macarons och skall man förvara dem i kylskåp? Jag gjorde senast macarons med en härligt god fyllning (lemon curd och kvark) men fyllningen var tydligen allt för fuktig och gjorde att macaronsen var helt eländiga följande dag.
Heather says
Oh I think I'm in love! Just found your blog and it is so fabulous…I am drooling over these gorgeous cupcakes! 🙂
How To Be Perfect says
So pretty! My favourite Macaron colours and lovely flavours, you have a wonderful blog. X
felicia says
Hejhej helt underbar blogg och grymma recept och tips. Jag testade göra dessa macarons men min fyllning blev förstörd. Allt var bra tills jag skulle ha i smöret, jag tog småbitar men för att de skulle blandas med resten så var jag ju tvungen att blanda längre. Ju längre jag blandade ju lösare blev fyllningen och den blev helt rinnig, hur ska jag göra för att den ska bli tjock? 🙂
ikki says
Heij o tack. Några gånger har jag gjort macarons, o dom ä härliga…
Bästä resept aldrig!
JReb says
Hej – härlig blogg med underbara bilder! Bakar själv Macarons i parti o minut, men har haft problem till och från med att de blir brända på ytan, de blir inte vackert ljusgröna, t ex, utan ljusgröna under en beige yta. Vet du vad det kan bero på? Felaktig temp i ugnen, ska de stå högre eller lägre ner, ska jag placera en plåt högst upp? Drog ner värmen sist till 150gr, men då blev de kletiga och ville inte lossna från pappret. SÅ tacksam för hjälp.
Vänligen
Johanna
linda says
Johanna – Tack!
Det kan vara felaktig temperatur eller att de är för högt upp i ugnen. Vilken temperatur bakar du på nu och hur länge?
När det är några minuter kvar av gräddningstiden kan du prova att flytta ned plåten längst ned. Det brukar funka för mig!
Hälsningar,
Linda
sweetendeavours says
Skall det verkligen vara kakao i lime&citron macarons?
linda says
Nej, verkligen inte! Tack för att du sa till… jag har copy±pasteat mitt chokladmacaronrecept och missat det. Tack igen!
JoyHey says
Loving your blog so much! Trackback: http://blog.joyhey.com/2012/08/13/inspiration-sugary-sweets/