Den senaste tiden har jag varit smått besatt av riktigt höga sockerkakor. Helst med glasyr. Jag är överhuvudtaget svag för sparsamt och naturligt dekorerade bakverk. Nog för att jag älskar att dekorera, men det är något särskilt vackert med ett enkelt dekorerat bakverk (helst med rinnande choklad ovanpå!).
Det här är en riktigt riktigt chokladig kaka. Jag vet inte riktigt om jag kan kalla den för en sockerkaka. Den är liksom lite för kompakt för det. “Bundt cake” känns mer passande tycker jag. Det låter åtminstone som att en bundt cake skulle vara mer kompakt. Och ja, jag vet att jag gick lite väl långt med glasyren.. men man kan väl aldrig få för mycket choklad, eller glasyr för den delen. Inte sant?!
In English:
Lately I’ve been obsessed with bundt cakes. Especially glazed ones. As you probably already know I have a weak spot for sparsely decorated cakes and cupcakes. I love to decorate but I appreciate the beauty of a natural cake or cupcake so much more than a heavily decorated one.
This is one chocolatey bundt that you just can’t miss out on. Did I go overboard with the glaze? Yes, yes I did. But there can never be too much chocolate, or glaze for that matter, right?!
Click for larger images!
Chokladkaka med chokladglasyr
225 gram smör
3/4 dl kakao
2 1/2 dl kaffe eller vatten
4 3/4 dl mjöl
4 dl socker
1 1/2 tsk bikarbonat
2 stora ägg
3/4 dl gräddfil
Ganacheglasyr:
75 gram mörk choklad
3/4 dl grädde
Färska fikon
Värm ugnen till 175 C. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter smet, ställ åt sidan.
Blanda smör, kakao och kaffe/vatten i en kastrull och värm tills smöret har smält. Ställ kastrullen åt sidan så länge. Blanda mjöl, socker och bikarbonat i en skål. Tillsätt smörblandningen och rör eller vispa till en slät smet. Tillsätt äggen och gräddfilen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda ungefär 50-60 minuter. Låt svalna i formen cirka 20 minuter innan du stjälper upp den på ett galler.
Glasyr:
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den når kokpunkten.
Häll grädden över chokladen, låt stå 30 sekunder och rör sedan tills chokladen har smält. Är glasyren för lös, låt svalna en stund innan du häller den över kakan. Dekorera med några skivade färska fikon.
Mela e Cannella says
AMAZING BUNDT…me too love so much always buntds =)))…great work linda!!!
linda says
Thank you Marcello! Have I told you I love your blog? Well I do!
Mela e Cannella says
omg really??? you are my idol!!! THANKS SO MUCH!!!!
"di cuore" says
O.0
i want make this…
.. i'm in love!!!
linda says
It turned out soo much better than expected too! 🙂
iLDo says
Ooooohmygod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
linda says
🙂
Peasepudding.wordpress.com says
Beautiful, I want to be now
Louise Dolding says
Wow! Your blog is just beautiful, the pictures and the cakes are a joy!
I think that you should take all of the pictures with text in english and publish them in an english language cookbook! So happy to have a new post 🙂 Louise x
thecitygourmand says
So beautiful! With a crown of figs to match – delicious 🙂
emilyandtheyellowhouse says
Very pretty with the figs. 🙂
Hovkonditorn says
The cake looks so delicious, moist and dense! You are right, one can never have to much of chocolate 🙂
Rowaida says
Wow beautiful and delicious, you are amazing and so Inspiring Linda Thank you.
Gorgeous photos
Best wishes xo
Anonymous says
THANK U SO MUCH for sharing your art!!!!! <3
Ashura
Martina says
Love your pictures, so perfect and beautiful <3 it's so wonderful coming here, every time! =)
xoxo
Margherita says
I love bundt cakes as well. I like to use in mine, instead of coffee or water, stout beer. It gives a kick that's very enjoyable.
Vickie says
looks & sounds awesome 🙂
sabina mammastårtpr says
så fina foton!
Raquel Prettyeasylife says
Gorgeous pictures! Bundt cakes are also my favorite and with figs! can't get any better. Beautiful posting,I love your blog!
Foodloveandhappiness says
Oh that looks too good! You didn't not put too much glaze on it, that's just that little extra touch that makes this cake so good (I say without tasting it). It looks great, lovely with those figs on top. I sure wouldn't mind having a slice right now!
Marta Ortega says
amazing!!!!!!!!!
Willow says
Gorgeous!
Julia says
Wow, it looks heavenly! I bet it tastes just as great.
Elisa says
Wooow! Wonderful! ^_^
I love your blog: I discovered it thanks to Marcello…congrats!
la gelida anolina says
This cake is so AMAZING!!!!!!!and the glaze….WOWOWOWOW ^_^
Katrina @ Warm Vanilla Sugar says
So stunning!
Morganne says
Måste, göra, nu!!
Julia | JuliasAlbum.com says
I've been on a bundt cake kick myself lately, too! All your creations look delicious!
Gabriela Mangone says
Wonderful! I love this cake and I love this page. You've got great pictures and great ideas! Best regards from Argentina!!
collegiatelifestyle says
That looks absolutely amazing. Next time I'm home from college, I need to make this!
http://collegiatelifestyle.wordpress.com/
Anonymous says
Hej jag skulle bara säga att din blogg är fantastisk:)
Bundt Cake says
Excellent post! It looks like royal cake. This is really a great recipe and the chocolate bundt cake is looks so delicious and yummy. Anyway this post define all the important points of bundt cake that is impressive and so informative. Thanks for share this great blog.
Anonymous says
Hej var kan jag köpa den fina form du brukar:)
ECLECchic por María Martínez says
ooh, very irresistible!!
lyndsay says
gorgeous, lynda! nahhh you didn't go overboard! looks perfect, and very dark and gloomy in a very beautiful way (perfect for fall and halloween)!
xo lyndsay
Anonymous says
Chokladfreak som jag är måste jag testa snarast! Har dessutom en sån där hög form av silikon som jag måste pröva med. Kakan ser fantastisk ut och så mörk och saftig inuti! Tack för underbar inspiration!
Ashura says
thank u for sharing <3
agnes szucs says
i love this very dark photography… your blog is breathtaking!
xoxo
agnes / iiiinspired
Pernilla says
Hej!
Jag har bara sockerkaks formar som rymmer typ 1liter, går det bra att halvera receptet då bara? Tror du att man ev behöver korta tiden i ugnen? Tack för en super bra blogg! Du gör en verkligen sugen på att baka!!
Kraaam Pernilla
linda says
Bara ett år för sent.. Herregud.. inte bästa kommentarsvararen här inte.
Hoppas det gick bra för dig! Visst kan man halvera! Antagligen kommer du få korta tiden endel, ja 🙂
Elisabeth - Saker jag bakar says
Idag bakar jag din chocolate bundt cake, efter att ha sugit på det länge. Ser fram emot resultatet!
Dulciuri la DESERT says
bellisssimo!!!!!! gorgeous!!! Big Like!
linda says
Thank you so much!!
Rute Jacinto says
Amazing cake! Love it! kiss ****
linda says
Thank you! xo
Anonymous says
looks like a little bit of heaven landed on a plate!
linda says
It sure did 🙂
Sini │ my blue and white kitchen says
What a gorgeous cake you made, Linda. You truly are "the Cake Queen" 😉
Have a fab weekend,
Sini
linda says
You are too kind Sini, always! <3
Have a wonderful weekend!
Angie says
Beautiful photos as usual: )
I have also a question, can I add plain yogurt instead of sour cream?
Angie says
I made this cake, it taste fantastic, I'm in love in this flavor and taste…: )
KaiLingKKL says
Great recipe! 🙂
May I know how much is your one stick of butter?