Nu har du chans att vinna ett exemplar (signerat om du vill) av min bok. Fem exemplar av min bok Lomelinos glass (på svenska) finns i potten.
Det du behöver göra för att vara med i tävlingen är att lämna ditt absolut bästa bak- eller matlagningstips (försök dock att inte skriva en hel roman!) i kommentarsfältet. En kommentar per person. Jag väljer själv ut de tips jag tycker bäst om. Glöm inte att lämna din mailadress i kommentaren!
Tävlingen pågår till och med 9:e maj 2014 fram till kl 23.59.
Notera att tävlingen endast gäller för boende i Sverige, Danmark, Norge och Finland.
In English:
Win my book!
Now you have a chance to win a copy of my book (signed if you want to). There are five copies of my book “Lomelinos glass” (in Swedish) waiting to find new homes..
All you have to do to enter the competition is to give me your best baking or cooking tip (try not to write a whole novel). Leave your tip in the comment section. One comment per person. I will personally choose my favorites. Don’t forget to leave your e-mail address too!
The competition ends on May 9 at 23.59 PM.
Note that this competition is for residents of Sweden, Denmark, Norway and Finland only! It’s ok to leave your comment in English if you wish to do so (and also in Danish and Norwegian).
Åh vilken vacker bok!!! All bakning och matlagning som blir det bästa är den som görs med glädje och kärlek! Ungefär som "ett hus ska byggas utav glädje…" Också kan man tänka på att varje del av det man gör ska smaka gott! Är smeten god… Ja! Kram Malin
hej! jag är en riktig gottegris men äter inte kött och undviker laktos & gluten då jag mår bättre utan det (betyder dock inte att jag unnar mig en glass då och då, det är ju mitt favorit gotte!)
brukar göra "raw dumle" efter eget påhittat recept. smält koksolja och blanda i kakao och äkta vaniljpulver. häll till hälften upp i silikonformar för praliner (min har hjärteformar) rulla en halv dadel och lägg i och fyll sedan upp med mer kakaosmet. låt stå i frysen en stund. såååå gott och fint! och himla enkelt 🙂
Åhhhh hvor vil jeg gerne vinde bogen. Mit bedste bagetip er at koge en budding og bruge i lukkede fastelavnsboller. Almindelig kagecreme er for tynd, den løber nemt ud. Buddingen bliver inde i bollen, hvor den skal være. Og husk så MASSER af glasur på den lune bolle:-) Karinhrkilde@gmail.com
Mitt bästa matlagnings/baktips är att ha överdrivet mycket självförtroende! Då brukar det fixa sig 😉 Det enda dåliga är att man blir extra besviken om man misslyckas när man stenhårt trott att man skulle lyckas. Men man måste tro på sig själv! Det brukar gå bra då. 🙂
Hej! My favourite recipe is mascarpone dessert. It is so simple, but so good. You need just whipped cream and mix that with mascarpone cheese and some powdered sugar and vanilla. Then mash mango into puree and add little bit sugar. Put it into bowls and enjoy! 🙂
Det bästa tipset är att sätta på riktigt bra och för tillfället passande musik i köket. Att jazza fram i köket och fnurla med maten är det bästa glädjepillret som finns ju!
Mitt bästa baktips är att alltid ha en nypa socker i mat och en nypa salt i bakning. Socker och salt är smakframhävare och tar man bara en nypa tar det inte över genom att göra salt sött eller tvärt om. Testa och du kommer märka att allt smakar mer och godare!!
Ett tips för den som vill baka enkelt men ändå vill ha något nytt skulle vara att ta ett helt vanligt recept (som kladdkaka/chokladbollar/cupcakes till exempel) men lägga till en liten rolig tvist i det hela. Gör en vit kladdkaka istället, eller hallonbollar, eller polkagriscupcakes! Det går att experimentera och testa gränserna. När jag kom på detta googlade jag mig fram och det visade sig att recepten redan fanns, så här har ni tips på något nytt, enkelt och framförallt en rolig grej! 🙂
Use your common sense. With so many recipes on the internet, some aspects seem to get lost in translation or entire steps omitted. If something doesn't seem right- listen to yourself and take confidence in your ability.
En gyllene regel för matlagning: Ha alltid lök, vitlök, kryddor och fett hemma så kommer vad du än lagar smaka fantastiskt! Den här gyllene regeln är inte revolutionerande men okomplicerad vilket gör att alla människor kan använda sig utan den. Detta alternativ är också billigare och mer naturligt!. Man kan vara hur oinspirerad och dålig som helst när det gäller matlagning, den gyllene regeln kommer att hjälpa vem som helst att sätta och framhäva smak på grönsakerna, rotfrukterna, köttet, fisken, fågeln och vilt! 1. Lök och vitlök ger mycket god kompletterande smak till dina råvaror. Du kan steka upp dem, ugnsbaka dem, woka dem och koka dem tillsammans med dina råvaror. 2. Fettet (olja eller smör) framhäver råvarans smak. Du kan antingen steka, woka eller ugnsbaka råvarorna i smör eller olja. Om du kokar grönsaker eller rotfrukter kan du helt enkelt hälla lite smällt smör på grönsakerna för att framhäva smaken och sätta lite glans på dem. 3. Kryddor gör att du kan variera råvarans smak. Använd torkade eller frysta kryddor till matlagning för det är billigare men ha gärna färska kryddor hemma till garnering. Dessa tre komponenter i den gyllene regeln kommer få vilken mat som helst att smaka hur gott som helst!!
Mitt bästa tips är att alltid provlaga några dagar innan! Det finns två starka skäl till detta: 1. Du lär dig receptet och kan göra justeringar innan gästerna kommer. 2. Du har världens bästa ursäkt att få smaka det goda flera gånger! Tänk om jag vinner ett eget ex av din glassbok! Då skulle jag slippa låna den från biblioteket hela tiden… 😉
Mit bedste bagetip er en erstatning for kærnemælk, som nogle gange kan være svært at få eller som man ikke skal bruge til andet end den kage man er ved at bage. I stedet kan man bruge mælk med lidt citron i, som har samme funktion og tilnærmelsesvis samme smag som kærnemælk. Hilsen Anna, nitroanna@gmail.com
Et av mine favoritter når det kommer til matlavningstips er å bruke sitron isteden for salt, på for eksempel avocado, tomater eller andre friske grønnsaker. Det gjør at man kan skjære ned på saltforbruket sitt, og det smaker fantastisk (avocado med sitron og pepper er noe av det aller beste jeg vet)! 🙂 Å improvisere med oppskrifter er sånn man finner frem til det beste ^_^
Et af de tips jeg selv har fået og er rigtig glad for er når man skal have saften ud af citrus frugter. Skær frugten midt over og giv den 10-20 sekunder i mikroovn ved fuld styrke. Så løver saften så fint og man skal ikke mose og mase for at få det hele ud. Trine prinsessen.over.alle@gmail.com
Hi Linda! This is a fantastic giveaway! Fingers crossed and I'll let the best tip when talking about sweet doughs.
I cook sweets together with my child, as my mother did with me and my grandmother before her. Whenever chubby little hands adding handfuls of chocolate chips to the dough (or other, depending on the inspiration of the moment) to satisfy her sweet tooth! But I'll tell you, every tasty addition was a real success! The last recipe "modified" this is yours: http://call-me-cupcake.blogspot.se/2011/05/banana-cupcakes-with-caramel-frosting.html ^ ^ try it with the chocolate chips (but without frosting!)
A big hug from me and my little girl. Arianna & Cecilia
My best tip for baking and cooking is: don’t be afraid! I consantly hear people say: “I’m no good at baking/cooking, I won’t even try”. When you have a good recipe and good ingredients, there is little chance you’ll fail. And even if you do, just try it again another time! Persistence is your best companion in the kitchen, along with your taste buds and a hint of playfullness. So don’t be afraid and give it a try or two before you give up!
Om man är vegetarian eller som jag älskar att fixtra med nya grejer i köket så kan jag rekommendera detta…
En bra bas till goda, nyttiga biffar: Ex. 2 äggvitor och ungefär 1,5 msk psyliumfrön blandas ihop då fröna får svälla lite. Därefter kan man använda vad man gillar… Kanske tonfisk, eller riven morot och lite färsk ingefära – man får leka lite och vara kreativ med innehåll och kryddor!
Tack för all grym inspiration när det gäller både inredning, bak och matlagning! Mail: ulrika.dillner@gmail.com
Det finns vissa saker som leder till goda resultat i köket – tid, musik, smör och grädde! Det gäller alltså att inte vara stressad och många saker blir godare om de står över natten. Musiken ger glädje och pepp när man håller på och lagar. Smör och grädde är inget att snåla med när de ingår i recepten, mat ska vara gott!
My best baking tip is to use olive oil together with chocolate as it really accentuates its flavour. Also, keep it simple and let one or two main ingrediens shine!
Jag bakar mycket hemma men förutom bröd så blir det oftast banankakor/muffins när jag har bruna bananer. Jag gör de med mandelmjöl och dinkelmjöl istället för vanligt vitt vetemjöl och jag har i honung som sötningsmedel istället för vitt socker. Tillsammans med bananer och ägg och kryddade med kardemumma,vanilj,ingefära och kanel blir de härligt mättande på en picknick, och lite nyttigare så man kan ta två 🙂 drewke.erika@gmail.com
My best tip for both professional and beginners must be: put lots of love in your baking! It sure does make your baking better. And the people eating your bakings will love you back for the delicious food you made. It's karma!! By the way.. I truly hope your books will be published in danish soon!! <3 mettehvergel@hotmail.com
Jag gjorde nyligen en kaka med palsternacka och choklad, mascarpone, grädde och jordgubbar. Resultatet var härlig. Så mjuk och fuktig. Bilderna finns i min blog.
Hälsingar från Finland! Jag älskar att få din bok 🙂
Hej! Jag vill tipsa om honungsrostade kikärtor. De är goda i sallad, som topping på en soppa eller att äta bara som de är! SUPERDUPERGODA och nyttiga =)
Skölj av 1 burk kikärtor. Blanda 1 msk olja, 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprika och 0,5 tsk salt i en skål. Blanda sedan i kikärtorna och häll ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Baka i 20 minuter på 225 grader, rör gärna om bland ärtorna efter ungefär halva tiden. Ta sen ut plåten och ringla över 1 msk honung på kikärtorna och rör om. Baka i ytterligare 5-7 min.
Jag har hört det av många gamla damer som bakar de bästa bullarna och det godaste brödet – Man skall använda torrjäst istället för färsk jäst. Det smakar inte så mycket jäst då men jäser lika bra! Släktens tanter kommer med många tips om kärlek, mode och bakning…och bakningstipsen är de jag följt hitills. Hälsningar, Jessica från Finland
Mitt bästa baktips är att slänga in lite vatten längst ner i ugnen när man bakar bröd! Det blir en krispig yta och saktigt inre då. carolineeriksson@live.se
Glutentestet! På alla bearbetade degar (förutom mörka bröddegar man slevar upp i formar, scones och liknande) tar man upp en bit deg och drar ut mellan fingrarna. Blir det en hinna som släpper igenom ljus är den färdig!
Ett av mina bästa tips är att aldrig smälta smöret när man bakar t.ex bullar, bröd, muffins osv.. Hyvla eller skär istället kuber av smöret och rör ner i degen. Resultatet blir mycket fluffigare och saftigare 🙂
My best tip to cooking is that always put a little bit of your heart to it- ´cos if you don´t appreciate what you´re doing- it´s not gonna be worth it. But if you keep your mind clear and positive (and a bit goofy, ofcourse!) then you´re gonna end up with great cookings and happiness! …..and that´s the thing why everybody should love cooking <3 tiacamillasjoman@gmail.com
Te med glass. Prova det, bästa kombinationen någonsin. Lär dig dricka teet kokhett och kyl av med glassen så har du en explosion av smak och sinnesintryck i munnen. Gärna enkel svart eller grön te så glassens sötma och köld riktigt framhävs. Kommer förmodligen inte vinna boken, men ett tips är ett tips 🙂
Mitt bästa tips är att frysa ner mat. Jag tänker mycket på hållbarhet och ogillar att slänga mat. Jag fryser ner övermogen banan till smoothies, äggvitor, skalar ingefära och river sedan från frysta biten, färska örter, surdeg, bär/gurka i isbitar, sprit till drinkar mm. lovehermadly@hotmail.se
Mitt bästa tips är att vispa grädde för hand, man får en mycket bättre fingertoppskänsla då! Dessutom får man ett gratis träningspass för underarmarna och kan med gott samvete trycka i sig gräddiga bakelser! emeliefol@hotmail.com
Hej! My best tip would simply be trust yourself and love what you do. That's it, taht's all you need. Because when you have faith in yourself things won't go wrong and a touch of love makes everything taste delicious. Simple!
Mit bedste tip er, at lade være med at snyde med madlavningen – så vidt det er muligt. Hvad enten det er boller, kage, pizza eller en tunsalat. Selvom tiden kan være knap i hverdagen, så er det bare det hele værd, at lave sin mad fra bunden – både smagsmæssigt og for sundheden.
Åhhh den ser SÅ skøn ud din nye bog 🙂 Den vil jeg MEGET gerne læse og ikke mindst nyde dine fantastiske billeder! Jeg er ikke den bedste til at give tips inden for bagning – det er derfor jeg elsker bøger som din…lol… så mit tip vil være dette: at kaste sig ud i bagning med intention om at have det sjovt, leve i nuet og dele de søde sager med nogen du holder af. Lad det være en leg. Det er den bedste måde at lære på. Og går det galt (som det gør for mig nogle gange:-) ) Ja, så er det bare op på hesten igen, det betyder ikke så meget, for så er der kommet nye erfaringer, som kan bruges næste gang 🙂
Hej! Skulle bli väldig glad/lycklig om jag fick vinna din bok. Har den första och älskar den 🙂 Mitt bästa tips är att använda bra råvaror när man bakar och lagar mat. Riktigt smör, fet grädde och inga light produkter.
Hvor ville jeg elske at vinde din bog! Jeg køber aldrig is, da jeg er laktoseintolerant – så jeg ville elske at afprøve din opskrifter og lave min egen laktosefri is! 🙂 Mit tip er: Bag dine følelser og føl bagværket når det er undervejs og færdigt. Alle fotografierne kan vente, vær i nuet og nyd det! (Bagefter kan du smide et billede på bloggen eller instagram af en halv kage/is/osv…..)
My best tip for cooking: Everything starts with an onion, and you can always use a lemon! Words to live by! It was a danish cook who said that (can´t remember who, though)
Hope to be the lucky one! Best wishes, and congrats on your new book, from Lærke (Denmark)
Mitt bästa tips (detta gäller för både matlagning och bakning) är att göra det med kärlek, lägg inte fokus på exakta recept eller tid, hitta dina egna favoritkombinationer och försök få det att gå ihop. Ju mer kärlek och omtanke man lägger i processen, desto bättre och godare blir resultatet!
Mitt bästa tips är att baka eller laga mat tillsammans med någon annan, barnen, en kompis, sambon/maken eller någon annan. Det är ett kul sätt att umgås! Jag bakar ofta med min treåriga dotter och hon har varit med sedan hon var dryga året i köket. Vi gör då båda något vi älskar att göra och det ger oss många häliga stunder av kvalitetstid tillsammans!
1. Tänk mycket! Jag tar skärmdumpar från Instagram, river ut recept och skriver upp kom-ihåg och idéer. Sen tänker jag väldigt mycket och ofta på mat och bak. Då har man alltid massa goda grejer nära tillhands, tänker nästan undermedvetet ut goda kombinationer och fina dekorationer. 2. Skrapa inte ur bunken för noga. Smeten!
Lita på din instinkt mer än på receptet! Alla ägg är olika stora, alla mjöler suger upp olika mycket vätska och alla ugnar gräddar olika fort. Lita därför på din instinkt i stället för att slaviskt följa ett recept.
Mitt bästa tips är att våga prova! Ibland när jag letar efter nya recept brukar jag tänka"oj nej det där är nog för svårt för mig" eller "vad är det där ens för ingrediens?" men det är ju bara dumt! Det är ju mycket roligare om man utmanar sig själv till att testa något nytt. Ibland slutar det dåligt, men nästa gång går det hur bra som helst och då känner man sig duktig och självförtroendet ökar. Våga prova helt enkelt!
Åh, har ett enkelt men, enligt mig, riktigt bra tips! Jag äter gärna sallad i alla möjliga varianter – men tycker det är omständigt att hålla på och skära upp varje gång samt att efter en natts förvaring i kylen blir salladen alltid vattnigt och oaptitligt. Därför brukar jag göra stora satser av valfri sallad och förvara den i en salladsslunga i kylen. Då har jag en stor sats och det håller sig fräsch då all vätska rinner bort!
Mitt bästa tips är att baka tillsammans med barn, det blir mindre pretentiöst på något sätt och samtidigt har man har kul i köket. Det är inte bara kul förstås, det är även gott men även lärorikt, barnen lär sig läsa recept, mäta olika saker, lukta och känna på ingredienser och det roligaste av allt är att slika skålen. Jag inbillar mig att det bästa med att baka tillsammans är att barnen kommer att bära de stunderna med sig hela livet.
Mit bedste tips, er at putte skyr og lidt banan i muffins, brandepandekager, formkager, og på den måde skærer jeg ned på smør eller olie, og stadig får jeg en svampet og fugtig kage 🙂 Og skulle jeg være heldig at vinde, skal bogen selvfølgelig være underskrevet 🙂 Held og lykke til alle.
Jag hittade ett glassrecept för ett tag sen som visade sig vara en toppen lösning till mitt problem med isig hemmagjord glass. Eftersom jag inte har införskaffat mig någon glassmaskin (än..) och alltid glömmer bort att gå och röra i glassen efter bara någon enstaka gång så slutade det alltid med att jag hade en isig glass istället för en fin krämig glass. Lösningen blev till slut glykossirap! (Finns i vanlig mataffär)
För andras nöje så delar jag med mig av receptet här och nu 🙂 Vispa 4 1/2 dl vispgrädde. Blanda 2 dl florsocker med saft och skal från en citron till sockret löst sig och tillsätt sen 1 dl glykossirap under omrörning. Vänd sen ner 1 dl hallon (frysta otinade fungerar lika bra som färska) och florsockerblandningen i grädden. Häll i en plastburk och sätt in i frysen och rör gärna någon enstaka gång i början om ni trots allt kommer ihåg det (vilket i mitt fall brukar bli två-tre gånger 😉 )
Jaha, vad skulle vara mitt bästa tips… att man ska använda raw kakao pulver i bakverk. Det ger så mycket mer smak och smaken blir 'djupare'. Färgen är nog ljusare, men det gör bakverk lite annorlunda och inte så söta. 🙂
Hoppas du har allting bra & jätte fina bilder som alltid!
My best baking tip is to never prepare food angry! It will show in the result and you'll end up feeding bad energies to people. Luckily it works the other way around – the best bakings are made with love. Listening to good music is a great way of transferring good vibes through your hands to your bakings!
Mit bedste tip må være klatkager lavet på kolde grødrester, især risengrød. Tilsæt vaniljekorn, revet øko citronskal og saft, rørsukker, mandelmel, øl og æg. Bag som små mini pandekager og top med alt det du kan lide. Ex flormelis, hasselnøddecreme, frisk frugt etc etc Kærlig hilsen mrsmettedam
Your gentle taste amazes me every time. Those who do not appreciate you, are week; these of us who are looking forward to your posts are weaker in their thirst for more of your art. I understand no Swedish, but I love your pictures, the settings and ideas of yours. I have a baking hint as per your request – in my opinion – a very important one: never mix the yeast with the salt in the recipe. I am a very passionate baker and hate when people post recipes that call for "mix the yeast with the salt". The salt is "poison" for the yeast and the fermentation of the dough can not be finished properly. In yeast doughs, always add the salt at last – the salt should not be in touch with the yeast. It is an inhibitor.
God bless you! I am looking forward to your next post,
Well, I don't have any special tips :). What I've learned and works for me is – the ingredients should be one temperature. And m precious one: know your oven :D. And adjust time/temperature to your actual oven not to the recipe :). I know this might be very silly for advanced bakers 😉 but for me that was something I didn't know from the beginning :)). And also – as we eat quite a lot of meat in my country, for a nice, brown tasty sauce you need to bring oil to high temperature and then brown pieces of meat on it before you will put water and cook the sauce. Browning the meat makes the nice base for a dark, rich sauce and also "closes" the meat, so it stays juicy inside :)). Thank you very much for the giveaway, Linda, have a lovely day :). (and my mail: mskowronska (at) gmail.com
Mitt/mina bästa baktips är nog att man inte ska så att säga packa mjölet för hårt när man häller upp det i t.ex ett decilitermått, då det annars kan bli för mycket mjöl än vad det skulle vara. Man ska aldrig vara stressad eller rädd att göra fel när man bakar, man lär sig så länge man lever sägs det. Man ska vara glad och inte se det som ett tvång utan som en trevlig liten vardags upplevelse. Att lyssna på musik när man lagar mat eller bakar är att rekommendera, man blir så gladare då och när man är glad så blir allting bäst.
( mail, ormvrak62@gmail.com ) Ps. Om jag skulle vinna på något mirakulöst sett så önskar jag att min ok skulle bli signerad då jag både är ett stort fan av dig & din blogg. 🙂
My best advise is to never bake and decorate cakes or desserts when you ate angry as it translates in to how it tastes and looks. Always create cakes and desserts with a joyous heart and lots of love and they will be spectacular! Laura Ratlamb1@yahoo.com
One advise, that I have learned when cooking, is to use enough salt. For me I just learned it by cooking, and then, one day I realised that a hint of good quality salt makes any dish so much better! Now I have a small box of Fleur de Sel from south France, from Camargue (I was there last year and saw the salt hills!) at my dinnertable all the time.
Hello Linda, thank you for your wondeful blog! I love reading and looking at your beautiful ideas.
The best baking tip I found lately was to align my baking tins with a stripe of wet paper towl rolled inside aluminium foil while baking! Honestly – the cake will stay absolutely flat! So great for layer cakes, because there is no need to cut anything off!
Hope you like my tip and you choose me to be the winner! would be awseome to win the english version withyour signature 🙂
Lots of love, Sarah from Germany (www.feiertaeglich.de, hallo @feiertaeglich.de)
Mitt bästa tips när det kommer till matlagning är att tänka på att komplettera smaker och strukturer. Exempelvis om man gör en härligt slät soppa så tycker jag att det är viktigt att bryta av med något, exempelvis härliga ört-, och vitlökskrutonger eller rostade pinjenötter. Olika strukturer i en maträtt kan förvandla en hel rätt!
Mitt bästa tips är att gå på känsla! Sväva ut lite från receptet och följ din magkänsla när du lagar mat! Blir (oftast) bra och annars har man alltid blivit en mat/bakerfarenhet rikare, haha!
Ååååh den här böken, I have dreamt about it såå mycket!! But about those tips, I have one for potatoes and one for red wine sauce. I highly recommend everyone to try cinnamon with frying pan potatoes, it might sound weird but tastes a-ma-zing!! Sweet and salty at the same time, perrrffection. The other one is for using the leftover red wine (yes, sometimes that exist, when you just want to enjoy few glasses), to put it in the ice cube bag or mould, then to put it in the freezer. After that you can use them one by one for sauces, meat marinads etc. You can do the same with white wine and use it to risottos, pastas, even desserts, you name it! As you may have noticed, I don't have many advice for baking but I wish to get better with that by having some new books maybe, haha. Hälsningar for Finland!! Have a lovely vår 🙂
Mitt matlagningstips går ut till alla som (precis som jag) någonsin råkat "förstöra" en god gryta/sås/stuvning genom att översalta den. Räds icke, jag har lösningen! Skala ett par råa potatisar, skiva dem i tjocka skivor och kasta ner dem i din översaltade sås/gryta/etc och låt dem ligga där ett tag. Den råa potatisen suger åt sig saltet i din rätt och det är då bara för dig att smaka av och plocka ut dem när du känner att du har fått rätt på sältan!
Mitt tips handlar om att tillaga kött. När du har marinerat kött så låt det stå ute i rumstemperatur innan du ska steka eller grilla, så undviker du att köttet blir torrt på utsidan och inte riktigt tillagat på insidan utan saftigt hela vägen igenom.
Gillar dig Linda skarpt ! Du har en sådan passion till bakningen som verkligen syns i dina foton. Mitt tips är enkelt är vackert och gör varje recept till ditt eget! /hanna_bjolin@hotmail.com Finland
Jag samlar ihop recept och tips från vänner och familj, arbetskamrater och kafé/restaurang om jag smakar eller ser något gott. Sen gör jag precis som dem eller något åt det hållet. Vi ska inspirera varandra att våga testa mer själva tycker jag, och gärna göra det tillsammans med andra. Grannen och jag hjälper varandra med middag flera gånger i veckan, vilket avlastar bådas familjer, och barnen leker samtidigt som vi hjälps åt att laga mat och efterrätt. Det är fantastiskt!
Något jag finner irriterande är när man får äggula i äggvitan eller äggskal i smeten och inte vet hur man ska ta upp det. Jag har lösningen! Det är bara till att använda äggskalet och fiska upp de rester som ska bort. Hur enskilt som helt men inte många som tänker på. Det är helt klart mitt bästa matlagningstips/baktips till er alla som lagar mat eller bakar!
Att resa till andra delar av världen. Nära eller långt, långt borta. Upptäck, dofta, smaka på nya saker. Det ger inspiration och lust till ditt eget kök och berikar vardagen hemma.
Smaka alltid! Det kan låta banalt, men det är jätteviktigt! Smaka av alla smetar innan de gräddas, det är bästa sättet att försäkra sig om att man inte glömt socker eller att man helt enkelt tycker att det behövs mer citroncest. Smakar smeten gott smakar kakan gott!
Mitt baktips är att om kakan spricker under själva bakningen kan det bero på att ugnen är för varm eller att kakan står på en för hög fals. Anledningen är att skorpan bildas för fort och kakan fortsätter att växa under och till slut kommer skorpan att spricka 🙁
Hej fick din tårtbok i julklapp, samma stund jag öppnade den satte jag mig i soffan och läste den pärm till pärm. Det är ju inte bara att recepten får det att vattnas i munnen utan de fantastiska bilderna som har lett till att jag har läst den boken typ 100 gånger nu känns det som.
Men mitt bästa tips är: baka när du är sugen (blir oftast godast då pga man verkligen lägger manken till) Och när man gör kladdkaka brukar jag alltid ha i en msk vanlijsocker och rätt mycket sirap, då får jag en sjukt god smak som är lite kola aktig och en helt fantastisk kant men själva kladdkakan blir ändå rätt enkel utan en massa krusiduller och så:)
Never put a mixing bowl used for deliciousness in the dishwasher without scraping it first. Or use your fingers. Or your tongue 🙂 fiendejonghe@yahoo.com
Baking is an art and fill with love. My signature baked is butter marble cake. Clean up yr hands and try to mix the batter with it (of course you can wear a disposable gloves 🙂 ), the texture of the cake is different from mixing the batter in cake mixer.
Mitt bästa matlagningstips får bli ett bak-tips, det är att göra chokladbollar! Snabbt, lätt och fantastiskt gott. Dessutom går det att välja om man vill göra traditionella eller om man ska gå på det nyttigare alternativet med dadlar och annat. För mig som precis flyttat till Frankrike och inte har en ugn i lägenheten så har jag insett storheten i de enkla bakverken 🙂 Tack för en inspirerande blogg!!
Mitt bästa tips är följande klassiker: Glöm inte att lägga till en liten nypa salt när du bakar med choklad! Det tar verkligen fram choklad-smaken. Det är ett av dessa klassiska tips som är lätt att glömma. Jag lärde mig det av en vän när jag började baka kakor för att ha nåt att bjuda på i min första egna lägenhet. Tack för en fin instagram sida! ^^ /Anna
Mitt tips är att alltid baka när man är lite småsugen. Men inte vara för sugen, för då finns risken att ugnen inte har hunnit göra sitt! Sohlstrom@live.se
Mitt absolut bästa tips när man bakar och lagar mat är faktiskt att inte följa receptet till punkt och pricka om man känner att man kan tillföra något (eller ta bort något). Jag älskar recept och de är en jättebra grund för en idé men jag tycker bakning och matlagning handlar mycket om att sätta sin egna twist på allt, och det blir extra roligt när man då och då lyckas göra en genialisk kombination!
Hej mina baktips enkla men Sanna ; Använder ekologiska ägg. Det är faktiskt bättre smak Och hönsen behandlas bättre. Det är viktigt för mig.
gärna ekologiska produkter
Det är aldrig fel med en maskin så att man kan arbeta degen länge och långsamt innan jäsning.
mjuka kakor ska man aldrig vispa i mjölet. Då blir det glutenutveckling vilket gör kakan gummiaktig i konsistensen. Och att vara glad i köket gör underverk 🙂
Håller nu tummarna för vill verkligen vinna din bok
Hej mina baktips enkla men Sanna ; Använder ekologiska ägg. Det är faktiskt bättre smak Och hönsen behandlas bättre. Det är viktigt för mig.
gärna ekologiska produkter
Det är aldrig fel med en maskin så att man kan arbeta degen länge och långsamt innan jäsning.
mjuka kakor ska man aldrig vispa i mjölet. Då blir det glutenutveckling vilket gör kakan gummiaktig i konsistensen. Och att vara glad i köket gör underverk 🙂
Håller nu tummarna för vill verkligen vinna din bok Glömde min mail i första inlägget därför blev det ett till:) blibest@hotmail.com
Je suis fan du blog et de tes réalisations ! Mon meilleur conseil est de cuisiner avec cœur et envie car par expérience lorsque je me force à cuisiner je rate toujours tout ce que j’entre pend ! Kiss&Love Betty bettyvignier74@yahoo.fr
Mitt bästa baktips är att alltid läsa igenom hela receptet innan du börjar baka. Läs varje steg som ska genomföras och förbered det du behöver innan – på det sättet är det svårt att misslyckas även med de mest fantastiska av bakverk! Till alla som säger att de inte kan baka säger jag alltid "följ receptet!", alla kan!
Jag har ett sött och ett "salt" tips: – Söta med dadlar! 2-3 dadlar gör enorm skillnad i exempelvis smoothies, de tar fram bärens egen smak på ett ypperligt sätt. Man kan också mixa frysta bär, t.ex. hallon, med några dadlar för att snabbt få en nyttig och supergod "glass". Om man mixar naturell yoghurt med frukt/bär och några dadlar har man enkelt gjort egen fruktyoghurt, helt utan tillsatt socker! Fast när man bakar "riktigt" fika tycker jag inte att man ska försöka göra det nyttigt, utan njuta av det precis som det är 🙂
– Marinera grillade grönsaker EFTER grillningen. De tar inte åt sig så mycket smak när de är råa och kalla, men lägger man dem i god marinad när de är varma blir de himmelska!
Mit bedste tip er at bruge et stykke vådt håndklæde rundt om bageformen for at få den til at hæve helt lige uden buler 🙂
Man klipper blot et langt stykke passende med formens højde og længde. Dernæst gør man den våd/fugtig og sætter den fast rundt om formen før den skal i ovnen – wupti dejlig flot hævet kage! :))
Hvis jeg vinder vil jeg gerne have bogen signeret! =)
Mitt bästa tips är kort enkelt och nästan lite klyschigt – det det med kärlek och omtanke. Förädla råvarorna till något fint och komplett. Det låter självklart, men under min utbildning och mitt jobb som kock ser man tydligt vem som kryddar med kärlek och vem som inte har ork eller lust. Det gör större skillnad än man tror!
Hoppas verkligen på att vinna din fina bok, gärna signerad, passar perfekt ku när jag ska läsa till bagare/konditor i höst! ♡
Jag har egentligen flera tips för att lyckas med sina bakverk, dessa funkar för mig: Baka alltid med riktigt smör, köp hellre riktigt smör än att köpa ett billigt margarin som mest innehåller tillsatser. Gör bakverket till ditt egna genom att baka så det passar din smak, som tillexempel att tillsätta mer av någonting eller att tillsätta en extra krydda i ett bakverk! Glöm inte att läsa hela receptet innan bakning – Ser receptet konstigt och udda ut? Jämför då med andra lika recept. En sak till man aldrig får glömma med bakning är att det är som ett experiment, ibland lyckas man och ibland misslyckas man totalt! Fast det är ju det roliga, att kunna testa sig fram till de resultatet man är ute efter! //Amanda Amandaald@hotmail.com
Hej Linda, vilken rolig tävling. Skulle jätte gärna vilja vinna boken signerad.
Mina bästa tips måste nog vara att alltid andvända färska råvaror, det är en sån skillnad på både smak och kvalite på all bak-och matlagning. Och inte minst att andvända en av mina favorit redskap som är mjölsikt, kan inte leva utan den. All bakverk och såser blir så fina utan några klumpar. Ha det gott!
Mitt bästa tips är att klottra i sina bak- och matlagningsböcker. Det finns inget bättre än att slå upp ett recept man gillar och så står det tips, extra ingredienser och variationer som blev lyckade sist receptet användes. En personligt präglad bok är en härlig inspirationskälla och en sandlåda för vuxna. Fantastiskt!
Hej! 🙂 Mitt bästa tips i köket oavsett om det gäller matlagning eller bakning är att använda råvaror! Riktiga råvaror utan tillsatser gör att både kakan och fisken smakar mycket bättre! Om jag ska ge ett tillagningstips skulle jag säga att använda vattenkokaren till att koka upp vatten när man lagar mat, använda bra knivar och underskatta inte salt och peppar. När det gäller bakning skulle jag säga att mitt tips är att "bröa" formen med antingen kokos eller vetemjöl, jag tycker att ströbröd gör kakan torr samt lägger på en bismak. Hoppas du gillar mina tips! Vår glassmaskin behöver helt klart nya utmaningar 🙂 Kram Emma emma.sporrenhjelm@gmail.com
For me, it is good recipe, relaxed and mindful. I usually succeed in baking macarons but if I have to do it in hurry or something disturbs my mind, I fail it. I saw your book sometimes in Academic bookstore in Helsinki but unfortunately I couldn't speak any Swedish except a few sentences I learned.
Mitt bästa baktips är att experimentera så mycket det går och att alltid skriva ner ingredienserna och tillvägagånssätten under tiden så att man kommer ihåg hur man gjorde de där superdupergoda bullarna!
Jag tycker att det bästa baktipset är att baka med glädje. Det är inte jättenoga om man gör något fel, utan testa dig fram så kanske man kommer på något nytt. Man lär ju sig av sina misstag! Med vänliga hälsningar Sara 🙂 saarapeterssonn@gmail.com
Kul tävling! Att både ha smält choklad och chokladbitar i chokladcupcakes, samt byta ut hälften av strösockret mot ljust muscovadosocker är ett hett tips! jo85berg@hotmail.com
Jag brukar alltid laga exakt efter receptet första gången jag lagar något nytt och sen utvärderar jag resultatet och skriver upp vad jag eventuellt vill göra annorlunda nästa gång jag bakar/lagar receptet. På så sätt utvecklar jag min receptsamling hela tiden och den blir bara bättre och bättre. Det var mitt bästa tips! jenny@stallm.se
Det bästa tipset som gäller oavsett om det är bakning eller matlagning du håller på med är att hitta någon som gärna äter upp allt det du gör, och därmed lovar att ta hand om disken! Tada!
My best quick tip for cooking is that when you're done chopping up some garlic, use cold water for your hands, knife and cutting board to neutralize the smell and sticky-feel. Super easy and works wonders!
Add butter to almost every dish you cook or fry (also while baking a cake – don't substitue it for margarine) – it will taste better and don't worry about the calories or cholesterol – you can only live once 😉 Greetings from Poland 🙂
Odla lite extra grönt i köket, Ärtskott och groddar av alfalfa piggar upp året om. Passar till sallader och smoothies och lite allt möjligt. Gott och eko dessutom!
If you don't have inspiration what to bake, visit in Linda's blog or IG! 🙂 I always get some inspiration and ideas, and no worry about "baking-blackout" anymore!
Om man inte är van bakare och/eller vill testa på att experimentera så är mitt tips att ta halva satsen av det du gör och gör på vanligt vis (enligt receptet) och experimentera med den andra halvan. Så tråkigt ju att inte få något smaskigt att äta om experimentet inte går bra. Alternativt så experimenterar på och har klassiska chokladbollar som backup 🙂
Whatever you bake/cook try to give a part of yourself into that! Try to enjoy,put a heart to it! Naturally, it can happen that your dish does not taste as it is supposed to, but you will always find appreciation, because you put a part of you into that!
Always do it with love, no matter if it is love to your bf/gf, friend, child, parents or… chocolate! 😉
+
When you melt chocolate, and when it happens that it is 'overcooked', without its shine, do not give up and rescue it! Just add to chocolate 2 spoons of boiling water or milk, and mix it!
Har du laget en god kake med en deilig kremfylling, kan du bruke krem som blir til overs til å lage en herlig trifle til dessert. Litt kake, krem, frukt og bær blir en god, sunn og lekker dessert. Det er mitt tips:) Hilsen fra Norge, Ninni Roald ninni@roald.as
Mitt bästa tips är att ha en nypa salt i allt du bakar för att bryta av sötheten och likaså en nypa socker i all mat för att förhöja smakerna. Mvh, Anna annasepost26@hotmail.com
Dare to DIY — sometimes it's the only way to get what you really want! Food is too good and life is too short to settle for something that you know can be better.
Inspireras av husmödrar från tider som flytt och lägg till något som är spännande och nytt. Låt sedan rätten bli vackert smyckad, så blir maten förtrollande lyckad!
my best baking tip ever…pre heat oven and put baking forms inside for a short period of time, then it is easy to put butter inside the form and it melts fast and you get into all corners.
Ge bakningen all din uppmärksamhet. Var närvarande, känn in degen som ska bli kakan och all kärlek som finns inom dig kommer spillas över till den och resultatet blir alltid, alltid, så jäkla bra! Pluss att det är meditation för själen 😀 Det är något jag lärt mig, och använder mig utav när jag bakar, efter att ha lyssnat på alla som försökt göra min farmors ”farmorbullar” (mig inkluderat) 😛 Ingen kan baka famorbullar som hon kan! Omg, nu kommer jag fantisera om hennes bullar resten av dagen…
Bästa tipset är att baka ofta, satsa på att dekorera, pröva utanför receptet,spara bästa recepten, våga pröva nya tekniker och vid överflöd av bakelser och kakor kan man låta arbetskollegor njuta av det du bakat. Garanterat uppskatttat! tobbe2102@gmail.com
När man ska göra blommor som t.ex. tårtdekor av sockerpasta eller marsipan gör grunden i plastpåse! Gör små bollar, lägg bollarna i en påse och tryck ut till blomblad! Det är smidigt, enkelt och man slipper kladd! annalennis@hotmail.com / Anna 🙂
Jag är inte så bra på varma såser, men jag är en fena på att sno ihop kalla yoghurtsåser och de passar nästan till allt (framför allt nu på våren och sommaren!)! Mitt grundrecept är: turkisk yoghurt i önskad mängd + en skvätt god olivolja (ger god smak och ger framför såsen en smidigare konsistens) + en nypa havssalt + några varv med pepparkvarnen. Inte svårare än så! Funkar som den är men kan med fördel smaksättas, t.ex. med: – Citron (pressad saft och/eller zest) och gärna citronolivolja istället för vanlig. Gott till kyckling. – En bit mosad chèvreost och lite flytande honung. Gott till lamm. – Hackade färska örter, t.ex. persilja, timjan, dill. Gott till fisk. – Listan kan göras lång! 🙂
Så mitt bästa tips är att alltid ha en stor burk god ekologisk turkisk yoghurt hemma – så att man aldrig behöver stå utan sås! De här såserna passar också utmärkt som röror när man serverar tapas eller liknande. Dessutom är den är god som den är (t.ex. ihop med färska bär och nötter – mmmmhh!)! Hälsningar Malin (malinthorsen@email.com)
Jag är en riktig nörd när det gäller smakkombinationer, så mitt tips är att våga tänka utanför boxen, oavsett om du lagar glass, bakverk, mat eller någon annan slags rätt. Våga improvisera och gå på känsla! Efterhand lär man sig vilka smaker, texturer etc som passar fint tillsammans, oavsett om de är klassiska kombinationer eller några som kan tyckas vara helt absurda. Eller ta en vanlig kombination och använd den i ett oväntat sammanhang. Många rätter som jag gjort på ren intuition har mina vänner tyckt verkat rent galna innan de smakat, men fantastiska när de väl har gjort det, och ofta innehåller dessa rätter otippade kombinationer av t ex grönsaker och frukter, som en äppelpaj med lök och nötter eller en jordgubbs- och sellerikompott.
I bake because I love to create something new everytime. Some people run marathons, some people musicians, some people are architects. They all challenge themselves everytime they work. And that's what bakers should do also. Do a bit better, a bit bigger everytime. Because you love what you do.
And to make a gooood, moist cake: Remember to moisten the cake layers well! That's my rule number one. Chocolate cake layers love milk. Mmmmmm!
PS. I just found your blog today and you inspire me alot! I got a new drive and tomorrow I'm going to be a bit better cake maker. Again. 🙂
Hej Linda! Jag skulle säga att mitt bästa knep är att låta det ta tid! Långkok, låg temperatur och tålamod gör susen. Inte bara grytor mår bra av lite långsam tillagning. Prova att tex steka lök långsamt på låg värme, så kommer de söta smakerna fram på ett helt annat sett. Lägg 10 min på löken istället för 2 så är du i hamn och allt sim sedan går i såsen eller liknade blir himmelskt! beatawennergren@gmail.com
Hej Linda! 🙂 My best tip is that when I am making a chocolate ice cream, I add a little bit of salt in the ice cream mixture. The salt emphasize the flavour of a chocolate ice cream.
Hej Linda! Mitt bästa tips när man bakar är att planera och läsa igenom receptet noga. Kanske en självklarhet för många men för mig tog det lång tid att inse vikten av det hela haha. Man vill ju bara sätta igång och baka! Om man gör detta har man kommit en bra bit på vägen för ett lyckat resultat! emelie__usa@hotmail.com
Jeg holder altid godt øje med bagetiden. Mange bager deres kager for længe, så de bliver tørre og kedelige. Det er ærgerligt når man har brugt tid og ingredienser.
Hej! Jag vet att tävlingen avslutades den 9e Maj, men det är först nu jag ser detta! (Jag vet, hur är det möjligt?!) Håller tummarna att du ser detta ändå! Mitt bästa tips är att investera i en mortel. Smaken från redan färdigmalda kryddor går inte att jämföra med smaken som kommer från att mortla hela kryddor själv. Oslagbart!
I tried to post a comment earlier but it was erased I think. I feel like I have already won the book because I was selected to translate it into English. What a lovely and inspiring book. I get to test some recipes soon and can't wait. Thank you for all the wonderful recipes to try. A good tip for cooking might be to try new foods, cookbooks, recipes every now and then. I have gotten a few new cookbooks lately and have had fun trying totally new dishes and some new versions of old favorites. Carol
Thank you for you great and inspiring blog! My tip is that you can make everything gluten free also. If you have an allergy or intolerance or celiac desease don't be affraid to try your favorite recepies. And if the result is disaster don't worry, try again 🙂 and have fun!
I love your blog! I've made the chocolate muffins and they were delicious! I can't wait for your book to come out in English. Please have a look at my blog http://Www.cocoluce.blogspot.com P.s I may not even wait for the books in English pahaha
I love your blog! I've made the chocolate muffins and they were delicious! I can't wait for your book to come out in English. Please have a look at my blog http://Www.cocoluce.blogspot.com P.s I may not even wait for the books in English pahaha
LOve your blog! been a follower from the beginning! My tip is to make buttermilk: 1 cup of milk and 1 tablespoon of lemon juice! I feel like buttermilk is never something you just have on hand and that this really helps me in a TON of recipes! Email me! kategolinvaux@gmail.com
Åh vilken vacker bok!!!
All bakning och matlagning som blir det bästa är den som görs med glädje och kärlek! Ungefär som "ett hus ska byggas utav glädje…" Också kan man tänka på att varje del av det man gör ska smaka gott! Är smeten god… Ja!
Kram Malin
eklange@navnet.se
hej! jag är en riktig gottegris men äter inte kött och undviker laktos & gluten då jag mår bättre utan det (betyder dock inte att jag unnar mig en glass då och då, det är ju mitt favorit gotte!)
brukar göra "raw dumle" efter eget påhittat recept.
smält koksolja och blanda i kakao och äkta vaniljpulver. häll till hälften upp i silikonformar för praliner (min har hjärteformar) rulla en halv dadel och lägg i och fyll sedan upp med mer kakaosmet. låt stå i frysen en stund. såååå gott och fint! och himla enkelt 🙂
rikke.karsten@me.com
Åhhhh hvor vil jeg gerne vinde bogen. Mit bedste bagetip er at koge en budding og bruge i lukkede fastelavnsboller. Almindelig kagecreme er for tynd, den løber nemt ud. Buddingen bliver inde i bollen, hvor den skal være. Og husk så MASSER af glasur på den lune bolle:-)
Karinhrkilde@gmail.com
Mitt bästa matlagnings/baktips är att ha överdrivet mycket självförtroende! Då brukar det fixa sig 😉 Det enda dåliga är att man blir extra besviken om man misslyckas när man stenhårt trott att man skulle lyckas. Men man måste tro på sig själv! Det brukar gå bra då. 🙂
Mvh Isabelle
isabellex07@hotmail.com
Isabellex07@hotmail.com
Jeg vil så gerne vinde din fine bog! Mit tip er at bruge banan som sødemiddel, på den måde får kagen/det søde en dejlig sød smag på en sund måde 🙂
anna.clemen.bartels@hotmail.com
Knus Anna
– anna-mad.blogspot.dk
Hej! My favourite recipe is mascarpone dessert. It is so simple, but so good. You need just whipped cream and mix that with mascarpone cheese and some powdered sugar and vanilla. Then mash mango into puree and add little bit sugar. Put it into bowls and enjoy! 🙂
n.k97@hotmail.com
Det bästa tipset är att sätta på riktigt bra och för tillfället passande musik i köket. Att jazza fram i köket och fnurla med maten är det bästa glädjepillret som finns ju!
Applåder för finaste boken!
johanna@inkvision.se
Mitt bästa baktips är att alltid ha en nypa socker i mat och en nypa salt i bakning. Socker och salt är smakframhävare och tar man bara en nypa tar det inte över genom att göra salt sött eller tvärt om. Testa och du kommer märka att allt smakar mer och godare!!
Hälsningar
Malin
lasuequita@gmail.com
Ett tips för den som vill baka enkelt men ändå vill ha något nytt skulle vara att ta ett helt vanligt recept (som kladdkaka/chokladbollar/cupcakes till exempel) men lägga till en liten rolig tvist i det hela. Gör en vit kladdkaka istället, eller hallonbollar, eller polkagriscupcakes! Det går att experimentera och testa gränserna. När jag kom på detta googlade jag mig fram och det visade sig att recepten redan fanns, så här har ni tips på något nytt, enkelt och framförallt en rolig grej! 🙂
lollzis@hotmail.com
Use your common sense. With so many recipes on the internet, some aspects seem to get lost in translation or entire steps omitted. If something doesn't seem right- listen to yourself and take confidence in your ability.
michele.d.carneiro@@gmail.com!
En gyllene regel för matlagning: Ha alltid lök, vitlök, kryddor och fett hemma så kommer vad du än lagar smaka fantastiskt! Den här gyllene regeln är inte revolutionerande men okomplicerad vilket gör att alla människor kan använda sig utan den. Detta alternativ är också billigare och mer naturligt!. Man kan vara hur oinspirerad och dålig som helst när det gäller matlagning, den gyllene regeln kommer att hjälpa vem som helst att sätta och framhäva smak på grönsakerna, rotfrukterna, köttet, fisken, fågeln och vilt!
1. Lök och vitlök ger mycket god kompletterande smak till dina råvaror. Du kan steka upp dem, ugnsbaka dem, woka dem och koka dem tillsammans med dina råvaror.
2. Fettet (olja eller smör) framhäver råvarans smak. Du kan antingen steka, woka eller ugnsbaka råvarorna i smör eller olja. Om du kokar grönsaker eller rotfrukter kan du helt enkelt hälla lite smällt smör på grönsakerna för att framhäva smaken och sätta lite glans på dem.
3. Kryddor gör att du kan variera råvarans smak. Använd torkade eller frysta kryddor till matlagning för det är billigare men ha gärna färska kryddor hemma till garnering.
Dessa tre komponenter i den gyllene regeln kommer få vilken mat som helst att smaka hur gott som helst!!
Mitt bästa tips är att alltid provlaga några dagar innan! Det finns två starka skäl till detta:
1. Du lär dig receptet och kan göra justeringar innan gästerna kommer.
2. Du har världens bästa ursäkt att få smaka det goda flera gånger!
Tänk om jag vinner ett eget ex av din glassbok! Då skulle jag slippa låna den från biblioteket hela tiden… 😉
Margareta
margareta_svenss(at)hotmail.com
Mit bedste bagetip er en erstatning for kærnemælk, som nogle gange kan være svært at få eller som man ikke skal bruge til andet end den kage man er ved at bage. I stedet kan man bruge mælk med lidt citron i, som har samme funktion og tilnærmelsesvis samme smag som kærnemælk.
Hilsen Anna, nitroanna@gmail.com
Et av mine favoritter når det kommer til matlavningstips er å bruke sitron isteden for salt, på for eksempel avocado, tomater eller andre friske grønnsaker. Det gjør at man kan skjære ned på saltforbruket sitt, og det smaker fantastisk (avocado med sitron og pepper er noe av det aller beste jeg vet)! 🙂 Å improvisere med oppskrifter er sånn man finner frem til det beste ^_^
Vennlig hilsen
Sofie
(morningprojects@gmail.com)
Et af de tips jeg selv har fået og er rigtig glad for er når man skal have saften ud af citrus frugter. Skær frugten midt over og giv den 10-20 sekunder i mikroovn ved fuld styrke. Så løver saften så fint og man skal ikke mose og mase for at få det hele ud.
Trine prinsessen.over.alle@gmail.com
Hi Linda! This is a fantastic giveaway!
Fingers crossed and I'll let the best tip when talking about sweet doughs.
I cook sweets together with my child, as my mother did with me and my grandmother before her. Whenever chubby little hands adding handfuls of chocolate chips to the dough (or other, depending on the inspiration of the moment) to satisfy her sweet tooth! But I'll tell you, every tasty addition was a real success! The last recipe "modified" this is yours: http://call-me-cupcake.blogspot.se/2011/05/banana-cupcakes-with-caramel-frosting.html ^ ^ try it with the chocolate chips (but without frosting!)
A big hug from me and my little girl.
Arianna & Cecilia
kivrin82@gmail.com
My best tip for baking and cooking is: don’t be afraid! I consantly hear people say: “I’m no good at baking/cooking, I won’t even try”. When you have a good recipe and good ingredients, there is little chance you’ll fail. And even if you do, just try it again another time! Persistence is your best companion in the kitchen, along with your taste buds and a hint of playfullness. So don’t be afraid and give it a try or two before you give up!
Sunny greetings from Finland
Tiina
kakkupuutarha(at)gmail.com
Om man är vegetarian eller som jag älskar att fixtra med nya grejer i köket så kan jag rekommendera detta…
En bra bas till goda, nyttiga biffar: Ex. 2 äggvitor och ungefär 1,5 msk psyliumfrön blandas ihop då fröna får svälla lite. Därefter kan man använda vad man gillar… Kanske tonfisk, eller riven morot och lite färsk ingefära – man får leka lite och vara kreativ med innehåll och kryddor!
Tack för all grym inspiration när det gäller både inredning, bak och matlagning!
Mail: ulrika.dillner@gmail.com
Det finns vissa saker som leder till goda resultat i köket – tid, musik, smör och grädde! Det gäller alltså att inte vara stressad och många saker blir godare om de står över natten. Musiken ger glädje och pepp när man håller på och lagar. Smör och grädde är inget att snåla med när de ingår i recepten, mat ska vara gott!
annacharlottaedwards@gmail.com
My best baking tip is to use olive oil together with chocolate as it really accentuates its flavour. Also, keep it simple and let one or two main ingrediens shine!
Trine
trine@olivenogsjokolade.com
Jag bakar mycket hemma men förutom bröd så blir det oftast banankakor/muffins när jag har bruna bananer. Jag gör de med mandelmjöl och dinkelmjöl istället för vanligt vitt vetemjöl och jag har i honung som sötningsmedel istället för vitt socker. Tillsammans med bananer och ägg och kryddade med kardemumma,vanilj,ingefära och kanel blir de härligt mättande på en picknick, och lite nyttigare så man kan ta två 🙂
drewke.erika@gmail.com
I love corn cupcakes with home made strawberry jam.
librarianlavender @ gmail.com
My best tip for both professional and beginners must be: put lots of love in your baking!
It sure does make your baking better. And the people eating your bakings will love you back for the delicious food you made. It's karma!!
By the way.. I truly hope your books will be published in danish soon!! <3
mettehvergel@hotmail.com
Jag gjorde nyligen en kaka med palsternacka och choklad, mascarpone, grädde och jordgubbar. Resultatet var härlig. Så mjuk och fuktig. Bilderna finns i min blog.
Hälsingar från Finland! Jag älskar att få din bok 🙂
kirsior@outlook.com
My best tip is to make sure to taste the cake batter! :))))))
If baking a cake the night before, put a slice of bread on top of the cake (before icing) to prevent it from drying out 😉
alexaaking@hotmail.com
Mitt bästa tips är att ha lite sprit i glassen, t.ex. baileys. Det sänker fryspunkten och glassen blir krämig och kan ätas direkt ur frysen.
oj glömde mailadress till kommentaren ovan
/Saraeriksson@hotmail.com
Hej! Jag vill tipsa om honungsrostade kikärtor. De är goda i sallad, som topping på en soppa eller att äta bara som de är! SUPERDUPERGODA och nyttiga =)
Skölj av 1 burk kikärtor. Blanda 1 msk olja, 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprika och 0,5 tsk salt i en skål. Blanda sedan i kikärtorna och häll ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Baka i 20 minuter på 225 grader, rör gärna om bland ärtorna efter ungefär halva tiden. Ta sen ut plåten och ringla över 1 msk honung på kikärtorna och rör om. Baka i ytterligare 5-7 min.
Tack för all inspiration!
annikaeriksson64@hotmail.com
Jag har hört det av många gamla damer som bakar de bästa bullarna och det godaste brödet – Man skall använda torrjäst istället för färsk jäst. Det smakar inte så mycket jäst då men jäser lika bra! Släktens tanter kommer med många tips om kärlek, mode och bakning…och bakningstipsen är de jag följt hitills. Hälsningar, Jessica från Finland
Mitt bästa tips är att inte alltid följa receptet, utan gå efter känsla!
irene.helmersson@live.se
Mitt bästa baktips är att slänga in lite vatten längst ner i ugnen när man bakar bröd! Det blir en krispig yta och saktigt inre då.
carolineeriksson@live.se
Glutentestet! På alla bearbetade degar (förutom mörka bröddegar man slevar upp i formar, scones och liknande) tar man upp en bit deg och drar ut mellan fingrarna. Blir det en hinna som släpper igenom ljus är den färdig!
larsson_isaabelle@hotmail.com
Ett av mina bästa tips är att aldrig smälta smöret när man bakar t.ex bullar, bröd, muffins osv.. Hyvla eller skär istället kuber av smöret och rör ner i degen. Resultatet blir mycket fluffigare och saftigare 🙂
juliia.ewerbring@gmail.com
My best tip to cooking is that always put a little bit of your heart to it- ´cos if you don´t appreciate what you´re doing- it´s not gonna be worth it. But if you keep your mind clear and positive (and a bit goofy, ofcourse!) then you´re gonna end up with great cookings and happiness! …..and that´s the thing why everybody should love cooking <3
tiacamillasjoman@gmail.com
Te med glass. Prova det, bästa kombinationen någonsin. Lär dig dricka teet kokhett och kyl av med glassen så har du en explosion av smak och sinnesintryck i munnen. Gärna enkel svart eller grön te så glassens sötma och köld riktigt framhävs. Kommer förmodligen inte vinna boken, men ett tips är ett tips 🙂
krylovamaria@live.se
Mitt bästa tips är att frysa ner mat. Jag tänker mycket på hållbarhet och ogillar att slänga mat. Jag fryser ner övermogen banan till smoothies, äggvitor, skalar ingefära och river sedan från frysta biten, färska örter, surdeg, bär/gurka i isbitar, sprit till drinkar mm.
lovehermadly@hotmail.se
Mitt bästa tips är att vispa grädde för hand, man får en mycket bättre fingertoppskänsla då! Dessutom får man ett gratis träningspass för underarmarna och kan med gott samvete trycka i sig gräddiga bakelser!
emeliefol@hotmail.com
Hej! My best tip would simply be trust yourself and love what you do. That's it, taht's all you need. Because when you have faith in yourself things won't go wrong and a touch of love makes everything taste delicious. Simple!
Med kärlek från Finland, Suvi
suvi@ruffi.net
Mit bedste tip er, at lade være med at snyde med madlavningen – så vidt det er muligt. Hvad enten det er boller, kage, pizza eller en tunsalat. Selvom tiden kan være knap i hverdagen, så er det bare det hele værd, at lave sin mad fra bunden – både smagsmæssigt og for sundheden.
Mange hilsner
Kristina
kristina_hejlesen@hotmail.com
Åhhh den ser SÅ skøn ud din nye bog 🙂 Den vil jeg MEGET gerne læse og ikke mindst nyde dine fantastiske billeder! Jeg er ikke den bedste til at give tips inden for bagning – det er derfor jeg elsker bøger som din…lol… så mit tip vil være dette: at kaste sig ud i bagning med intention om at have det sjovt, leve i nuet og dele de søde sager med nogen du holder af. Lad det være en leg. Det er den bedste måde at lære på. Og går det galt (som det gør for mig nogle gange:-) ) Ja, så er det bare op på hesten igen, det betyder ikke så meget, for så er der kommet nye erfaringer, som kan bruges næste gang 🙂
Hugs
Christina
Christina_greve@hotmail.com
Hej!
Skulle bli väldig glad/lycklig om jag fick vinna din bok. Har den första och älskar den 🙂
Mitt bästa tips är att använda bra råvaror när man bakar och lagar mat. Riktigt smör, fet grädde och inga light produkter.
Tack för mig,
Martina Vallin
martinahallgren@gmail.com
I'd love to win your book!
When cooking, don't always follow the recipe 100%. Try your own ideas, make changes and explore!
lumolifestyle@gmail.com
Hvor ville jeg elske at vinde din bog! Jeg køber aldrig is, da jeg er laktoseintolerant – så jeg ville elske at afprøve din opskrifter og lave min egen laktosefri is! 🙂
Mit tip er: Bag dine følelser og føl bagværket når det er undervejs og færdigt. Alle fotografierne kan vente, vær i nuet og nyd det! (Bagefter kan du smide et billede på bloggen eller instagram af en halv kage/is/osv…..)
sofiestensgaarddiget@gmail.com
My best tip for cooking: Everything starts with an onion, and you can always use a lemon! Words to live by! It was a danish cook who said that (can´t remember who, though)
Hope to be the lucky one!
Best wishes, and congrats on your new book, from Lærke (Denmark)
laerke-felix@ofir.dk
Mitt bästa tips (detta gäller för både matlagning och bakning) är att göra det med kärlek, lägg inte fokus på exakta recept eller tid, hitta dina egna favoritkombinationer och försök få det att gå ihop. Ju mer kärlek och omtanke man lägger i processen, desto bättre och godare blir resultatet!
Med vänliga hälsningar,
Milena
milenalucille@hotmail.com
Mitt bästa tips är att baka eller laga mat tillsammans med någon annan, barnen, en kompis, sambon/maken eller någon annan. Det är ett kul sätt att umgås! Jag bakar ofta med min treåriga dotter och hon har varit med sedan hon var dryga året i köket. Vi gör då båda något vi älskar att göra och det ger oss många häliga stunder av kvalitetstid tillsammans!
1. Tänk mycket! Jag tar skärmdumpar från Instagram, river ut recept och skriver upp kom-ihåg och idéer. Sen tänker jag väldigt mycket och ofta på mat och bak. Då har man alltid massa goda grejer nära tillhands, tänker nästan undermedvetet ut goda kombinationer och fina dekorationer.
2. Skrapa inte ur bunken för noga. Smeten!
Lita på din instinkt mer än på receptet! Alla ägg är olika stora, alla mjöler suger upp olika mycket vätska och alla ugnar gräddar olika fort. Lita därför på din instinkt i stället för att slaviskt följa ett recept.
Kram
Malin
mapalipin@gmail.com
Mitt bästa tips är att våga prova! Ibland när jag letar efter nya recept brukar jag tänka"oj nej det där är nog för svårt för mig" eller "vad är det där ens för ingrediens?" men det är ju bara dumt! Det är ju mycket roligare om man utmanar sig själv till att testa något nytt. Ibland slutar det dåligt, men nästa gång går det hur bra som helst och då känner man sig duktig och självförtroendet ökar. Våga prova helt enkelt!
josjossijosefin@gmail.com
Åh, har ett enkelt men, enligt mig, riktigt bra tips! Jag äter gärna sallad i alla möjliga varianter – men tycker det är omständigt att hålla på och skära upp varje gång samt att efter en natts förvaring i kylen blir salladen alltid vattnigt och oaptitligt. Därför brukar jag göra stora satser av valfri sallad och förvara den i en salladsslunga i kylen. Då har jag en stor sats och det håller sig fräsch då all vätska rinner bort!
nagy.sandra@hotmail.com
Mitt bästa tips är att baka tillsammans med barn, det blir mindre pretentiöst på något sätt och samtidigt har man har kul i köket. Det är inte bara kul förstås, det är även gott men även lärorikt, barnen lär sig läsa recept, mäta olika saker, lukta och känna på ingredienser och det roligaste av allt är att slika skålen. Jag inbillar mig att det bästa med att baka tillsammans är att barnen kommer att bära de stunderna med sig hela livet.
Bästa hälsningar
Katarina
katarina.kuzmanovic1975@gmail.com
Mit bedste tips, er at putte skyr og lidt banan i muffins, brandepandekager, formkager, og på den måde skærer jeg ned på smør eller olie, og stadig får jeg en svampet og fugtig kage 🙂
Og skulle jeg være heldig at vinde, skal bogen selvfølgelig være underskrevet 🙂
Held og lykke til alle.
Mange hilsner
Bente Kepp
bentekepp@hotmail.com
Jag hittade ett glassrecept för ett tag sen som visade sig vara en toppen lösning till mitt problem med isig hemmagjord glass. Eftersom jag inte har införskaffat mig någon glassmaskin (än..) och alltid glömmer bort att gå och röra i glassen efter bara någon enstaka gång så slutade det alltid med att jag hade en isig glass istället för en fin krämig glass. Lösningen blev till slut glykossirap! (Finns i vanlig mataffär)
För andras nöje så delar jag med mig av receptet här och nu 🙂
Vispa 4 1/2 dl vispgrädde. Blanda 2 dl florsocker med saft och skal från en citron till sockret löst sig och tillsätt sen 1 dl glykossirap under omrörning. Vänd sen ner 1 dl hallon (frysta otinade fungerar lika bra som färska) och florsockerblandningen i grädden. Häll i en plastburk och sätt in i frysen och rör gärna någon enstaka gång i början om ni trots allt kommer ihåg det (vilket i mitt fall brukar bli två-tre gånger 😉 )
alexandra_lehtonen@hotmail.com
Jaha, vad skulle vara mitt bästa tips… att man ska använda raw kakao pulver i bakverk. Det ger så mycket mer smak och smaken blir 'djupare'. Färgen är nog ljusare, men det gör bakverk lite annorlunda och inte så söta. 🙂
Hoppas du har allting bra & jätte fina bilder som alltid!
katri.ylisalmi@netikka.fi
<3 From Hungary
My best baking tip is to never prepare food angry! It will show in the result and you'll end up feeding bad energies to people. Luckily it works the other way around – the best bakings are made with love. Listening to good music is a great way of transferring good vibes through your hands to your bakings!
Puss och kram,
Titta från Finland
(tittasmusic@gmail.com)
Kære Linda
Mit bedste tip må være klatkager lavet på kolde grødrester, især risengrød. Tilsæt vaniljekorn, revet øko citronskal og saft, rørsukker, mandelmel, øl og æg. Bag som små mini pandekager og top med alt det du kan lide. Ex flormelis, hasselnøddecreme, frisk frugt etc etc
Kærlig hilsen mrsmettedam
mettedam@privat.dk
Oh, we -non Swedish speakers- love frozen desserts, too!!!!!
How abaout some copies in English????
😉
Best regards, Joanna
Dear Linda,
Your gentle taste amazes me every time. Those who do not appreciate you, are week; these of us who are looking forward to your posts are weaker in their thirst for more of your art. I understand no Swedish, but I love your pictures, the settings and ideas of yours. I have a baking hint as per your request – in my opinion – a very important one: never mix the yeast with the salt in the recipe. I am a very passionate baker and hate when people post recipes that call for "mix the yeast with the salt". The salt is "poison" for the yeast and the fermentation of the dough can not be finished properly. In yeast doughs, always add the salt at last – the salt should not be in touch with the yeast. It is an inhibitor.
God bless you! I am looking forward to your next post,
Ivelina,
ivaevanik@gmail.com
Bag mere og bedre 😀
Well, I don't have any special tips :). What I've learned and works for me is – the ingredients should be one temperature. And m precious one: know your oven :D. And adjust time/temperature to your actual oven not to the recipe :). I know this might be very silly for advanced bakers 😉 but for me that was something I didn't know from the beginning :)).
And also – as we eat quite a lot of meat in my country, for a nice, brown tasty sauce you need to bring oil to high temperature and then brown pieces of meat on it before you will put water and cook the sauce. Browning the meat makes the nice base for a dark, rich sauce and also "closes" the meat, so it stays juicy inside :)).
Thank you very much for the giveaway, Linda, have a lovely day :).
(and my mail: mskowronska (at) gmail.com
Mitt/mina bästa baktips är nog att man inte ska så att säga packa mjölet för hårt när man häller upp det i t.ex ett decilitermått, då det annars kan bli för mycket mjöl än vad det skulle vara. Man ska aldrig vara stressad eller rädd att göra fel när man bakar, man lär sig så länge man lever sägs det. Man ska vara glad och inte se det som ett tvång utan som en trevlig liten vardags upplevelse. Att lyssna på musik när man lagar mat eller bakar är att rekommendera, man blir så gladare då och när man är glad så blir allting bäst.
( mail, ormvrak62@gmail.com )
Ps. Om jag skulle vinna på något mirakulöst sett så önskar jag att min ok skulle bli signerad då jag både är ett stort fan av dig & din blogg. 🙂
Ytterst glada hälsningar Sara Zellman 🙂
My best advise is to never bake and decorate cakes or desserts when you ate angry as it translates in to how it tastes and looks. Always create cakes and desserts with a joyous heart and lots of love and they will be spectacular!
Laura
Ratlamb1@yahoo.com
Just found my best baking tip ever here; never to prepare food angry! Thanks Titta!
flight(at)luukku(dot)com
One advise, that I have learned when cooking, is to use enough salt. For me I just learned it by cooking, and then, one day I realised that a hint of good quality salt makes any dish so much better! Now I have a small box of Fleur de Sel from south France, from Camargue (I was there last year and saw the salt hills!) at my dinnertable all the time.
Nti Papu
herneetkinrokkaa(at)gmail(dot)com
Hello Linda, thank you for your wondeful blog!
I love reading and looking at your beautiful ideas.
The best baking tip I found lately was to align my baking tins with a stripe of wet paper towl rolled inside aluminium foil while baking! Honestly – the cake will stay absolutely flat! So great for layer cakes, because there is no need to cut anything off!
Hope you like my tip and you choose me to be the winner! would be awseome to win the english version withyour signature 🙂
Lots of love,
Sarah from Germany (www.feiertaeglich.de, hallo @feiertaeglich.de)
Åh, vilken trevlig tävling Linda! 🙂
Mitt bästa tips när det kommer till matlagning är att tänka på att komplettera smaker och strukturer. Exempelvis om man gör en härligt slät soppa så tycker jag att det är viktigt att bryta av med något, exempelvis härliga ört-, och vitlökskrutonger eller rostade pinjenötter. Olika strukturer i en maträtt kan förvandla en hel rätt!
emmiesoderstrom@gmail.com
Mitt bästa tips är att gå på känsla! Sväva ut lite från receptet och följ din magkänsla när du lagar mat! Blir (oftast) bra och annars har man alltid blivit en mat/bakerfarenhet rikare, haha!
Kram
linnandersson@me.com
Ååååh den här böken, I have dreamt about it såå mycket!!
But about those tips, I have one for potatoes and one for red wine sauce. I highly recommend everyone to try cinnamon with frying pan potatoes, it might sound weird but tastes a-ma-zing!! Sweet and salty at the same time, perrrffection. The other one is for using the leftover red wine (yes, sometimes that exist, when you just want to enjoy few glasses), to put it in the ice cube bag or mould, then to put it in the freezer. After that you can use them one by one for sauces, meat marinads etc. You can do the same with white wine and use it to risottos, pastas, even desserts, you name it! As you may have noticed, I don't have many advice for baking but I wish to get better with that by having some new books maybe, haha.
Hälsningar for Finland!! Have a lovely vår 🙂
Ida
ida.haapanen@gmail.com
On no ! I'm italian….
Mitt matlagningstips går ut till alla som (precis som jag) någonsin råkat "förstöra" en god gryta/sås/stuvning genom att översalta den. Räds icke, jag har lösningen! Skala ett par råa potatisar, skiva dem i tjocka skivor och kasta ner dem i din översaltade sås/gryta/etc och låt dem ligga där ett tag. Den råa potatisen suger åt sig saltet i din rätt och det är då bara för dig att smaka av och plocka ut dem när du känner att du har fått rätt på sältan!
gabriella.sultani@gmail.com
Mitt tips handlar om att tillaga kött.
När du har marinerat kött så låt det stå ute i rumstemperatur innan du ska steka eller grilla, så undviker du att köttet blir torrt på utsidan och inte riktigt tillagat på insidan utan saftigt hela vägen igenom.
Fredrik_brand@hotmail.com
Gillar dig Linda skarpt ! Du har en sådan passion till bakningen som verkligen syns i dina foton. Mitt tips är enkelt är vackert och gör varje recept till ditt eget! /hanna_bjolin@hotmail.com Finland
Jag samlar ihop recept och tips från vänner och familj, arbetskamrater och kafé/restaurang om jag smakar eller ser något gott. Sen gör jag precis som dem eller något åt det hållet. Vi ska inspirera varandra att våga testa mer själva tycker jag, och gärna göra det tillsammans med andra. Grannen och jag hjälper varandra med middag flera gånger i veckan, vilket avlastar bådas familjer, och barnen leker samtidigt som vi hjälps åt att laga mat och efterrätt. Det är fantastiskt!
Allakansy@gmail.com
:((
i'm italian……
Enrica
Något jag finner irriterande är när man får äggula i äggvitan eller äggskal i smeten och inte vet hur man ska ta upp det. Jag har lösningen! Det är bara till att använda äggskalet och fiska upp de rester som ska bort. Hur enskilt som helt men inte många som tänker på. Det är helt klart mitt bästa matlagningstips/baktips till er alla som lagar mat eller bakar!
amanda.marie.arlen@hotmail.com
Att resa till andra delar av världen. Nära eller långt, långt borta. Upptäck, dofta, smaka på nya saker. Det ger inspiration och lust till ditt eget kök och berikar vardagen hemma.
pernilla.meijer@gmail.com
Smaka alltid! Det kan låta banalt, men det är jätteviktigt! Smaka av alla smetar innan de gräddas, det är bästa sättet att försäkra sig om att man inte glömt socker eller att man helt enkelt tycker att det behövs mer citroncest. Smakar smeten gott smakar kakan gott!
malin@sicking.se
Mitt baktips är att om kakan spricker under själva bakningen kan det bero på att ugnen är för varm eller att kakan står på en för hög fals. Anledningen är att skorpan bildas för fort och kakan fortsätter att växa under och till slut kommer skorpan att spricka 🙁
jennifer.niklasson@hotmail.com
Hej fick din tårtbok i julklapp, samma stund jag öppnade den satte jag mig i soffan och läste den pärm till pärm. Det är ju inte bara att recepten får det att vattnas i munnen utan de fantastiska bilderna som har lett till att jag har läst den boken typ 100 gånger nu känns det som.
Men mitt bästa tips är: baka när du är sugen (blir oftast godast då pga man verkligen lägger manken till)
Och när man gör kladdkaka brukar jag alltid ha i en msk vanlijsocker och rätt mycket sirap, då får jag en sjukt god smak som är lite kola aktig och en helt fantastisk kant men själva kladdkakan blir ändå rätt enkel utan en massa krusiduller och så:)
matildagry.skog@gmail.com
Never put a mixing bowl used for deliciousness in the dishwasher without scraping it first. Or use your fingers. Or your tongue 🙂
fiendejonghe@yahoo.com
Matlagningstipset som passar mig personligen allra bäst är att jag låter min man sköta matlagningen – då får jag alltid jättegod mat 😀
Baking is an art and fill with love. My signature baked is butter marble cake. Clean up yr hands and try to mix the batter with it (of course you can wear a disposable gloves 🙂 ), the texture of the cake is different from mixing the batter in cake mixer.
cavenleesy@gmail.com
Mitt bästa matlagningstips får bli ett bak-tips, det är att göra chokladbollar! Snabbt, lätt och fantastiskt gott. Dessutom går det att välja om man vill göra traditionella eller om man ska gå på det nyttigare alternativet med dadlar och annat. För mig som precis flyttat till Frankrike och inte har en ugn i lägenheten så har jag insett storheten i de enkla bakverken 🙂 Tack för en inspirerande blogg!!
Mitt bästa tips är följande klassiker: Glöm inte att lägga till en liten nypa salt när du bakar med choklad! Det tar verkligen fram choklad-smaken. Det är ett av dessa klassiska tips som är lätt att glömma. Jag lärde mig det av en vän när jag började baka kakor för att ha nåt att bjuda på i min första egna lägenhet. Tack för en fin instagram sida! ^^ /Anna
lilltigur@hotmail.com
Mitt tips är att alltid baka när man är lite småsugen. Men inte vara för sugen, för då finns risken att ugnen inte har hunnit göra sitt!
Sohlstrom@live.se
Mitt absolut bästa tips när man bakar och lagar mat är faktiskt att inte följa receptet till punkt och pricka om man känner att man kan tillföra något (eller ta bort något). Jag älskar recept och de är en jättebra grund för en idé men jag tycker bakning och matlagning handlar mycket om att sätta sin egna twist på allt, och det blir extra roligt när man då och då lyckas göra en genialisk kombination!
Hej mina baktips enkla men Sanna ; Använder ekologiska ägg. Det är faktiskt bättre smak Och hönsen behandlas bättre. Det är viktigt för mig.
gärna ekologiska produkter
Det är aldrig fel med en maskin så att man kan arbeta degen länge och långsamt innan jäsning.
mjuka kakor ska man aldrig vispa i mjölet. Då blir det glutenutveckling vilket gör kakan gummiaktig i konsistensen.
Och att vara glad i köket gör underverk 🙂
Håller nu tummarna för vill verkligen vinna din bok
Hej mina baktips enkla men Sanna ; Använder ekologiska ägg. Det är faktiskt bättre smak Och hönsen behandlas bättre. Det är viktigt för mig.
gärna ekologiska produkter
Det är aldrig fel med en maskin så att man kan arbeta degen länge och långsamt innan jäsning.
mjuka kakor ska man aldrig vispa i mjölet. Då blir det glutenutveckling vilket gör kakan gummiaktig i konsistensen.
Och att vara glad i köket gör underverk 🙂
Håller nu tummarna för vill verkligen vinna din bok
Glömde min mail i första inlägget därför blev det ett till:)
blibest@hotmail.com
Je suis fan du blog et de tes réalisations ! Mon meilleur conseil est de cuisiner avec cœur et envie car par expérience lorsque je me force à cuisiner je rate toujours tout ce que j’entre pend !
Kiss&Love Betty
bettyvignier74@yahoo.fr
Hej Linda,
Mitt bästa baktips är att alltid läsa igenom hela receptet innan du börjar baka. Läs varje steg som ska genomföras och förbered det du behöver innan – på det sättet är det svårt att misslyckas även med de mest fantastiska av bakverk! Till alla som säger att de inte kan baka säger jag alltid "följ receptet!", alla kan!
Ha det fint! 🙂
/Adela, adela_88@hotmail.com
Hej Linda,
my best baking tip is all baking ingredients need the same temperature and much love.
Greetings from Germany
renate-albert@web.de
Jag har ett sött och ett "salt" tips:
– Söta med dadlar! 2-3 dadlar gör enorm skillnad i exempelvis smoothies, de tar fram bärens egen smak på ett ypperligt sätt. Man kan också mixa frysta bär, t.ex. hallon, med några dadlar för att snabbt få en nyttig och supergod "glass". Om man mixar naturell yoghurt med frukt/bär och några dadlar har man enkelt gjort egen fruktyoghurt, helt utan tillsatt socker! Fast när man bakar "riktigt" fika tycker jag inte att man ska försöka göra det nyttigt, utan njuta av det precis som det är 🙂
– Marinera grillade grönsaker EFTER grillningen. De tar inte åt sig så mycket smak när de är råa och kalla, men lägger man dem i god marinad när de är varma blir de himmelska!
Mit bedste tip er at bruge et stykke vådt håndklæde rundt om bageformen for at få den til at hæve helt lige uden buler 🙂
Man klipper blot et langt stykke passende med formens højde og længde. Dernæst gør man den våd/fugtig og sætter den fast rundt om formen før den skal i ovnen – wupti dejlig flot hævet kage! :))
Hvis jeg vinder vil jeg gerne have bogen signeret! =)
Deryaa.9@hotmail.com
Mitt bästa tips är kort enkelt och nästan lite klyschigt – det det med kärlek och omtanke. Förädla råvarorna till något fint och komplett. Det låter självklart, men under min utbildning och mitt jobb som kock ser man tydligt vem som kryddar med kärlek och vem som inte har ork eller lust. Det gör större skillnad än man tror!
Hoppas verkligen på att vinna din fina bok, gärna signerad, passar perfekt ku när jag ska läsa till bagare/konditor i höst! ♡
många kramar
Sofia, Sofiabjorup@hotmail.com
I want this book in English!!
Jag har egentligen flera tips för att lyckas med sina bakverk, dessa funkar för mig:
Baka alltid med riktigt smör, köp hellre riktigt smör än att köpa ett billigt margarin som mest innehåller tillsatser.
Gör bakverket till ditt egna genom att baka så det passar din smak, som tillexempel att tillsätta mer av någonting eller att tillsätta en extra krydda i ett bakverk!
Glöm inte att läsa hela receptet innan bakning – Ser receptet konstigt och udda ut? Jämför då med andra lika recept.
En sak till man aldrig får glömma med bakning är att det är som ett experiment, ibland lyckas man och ibland misslyckas man totalt! Fast det är ju det roliga, att kunna testa sig fram till de resultatet man är ute efter!
//Amanda
Amandaald@hotmail.com
Hej Linda, vilken rolig tävling. Skulle jätte gärna vilja vinna boken signerad.
Mina bästa tips måste nog vara att alltid andvända färska råvaror, det är en sån skillnad på både smak och kvalite på all bak-och matlagning. Och inte minst att andvända en av mina favorit redskap som är mjölsikt, kan inte leva utan den. All bakverk och såser blir så fina utan några klumpar.
Ha det gott!
estelavergara@live.se
Mitt bästa tips är att klottra i sina bak- och matlagningsböcker. Det finns inget bättre än att slå upp ett recept man gillar och så står det tips, extra ingredienser och variationer som blev lyckade sist receptet användes. En personligt präglad bok är en härlig inspirationskälla och en sandlåda för vuxna. Fantastiskt!
Tack för en inspirerande blogg!
/Elin!
elinbratt@gmail.com
Hej! 🙂
Mitt bästa tips i köket oavsett om det gäller matlagning eller bakning är att använda råvaror! Riktiga råvaror utan tillsatser gör att både kakan och fisken smakar mycket bättre!
Om jag ska ge ett tillagningstips skulle jag säga att använda vattenkokaren till att koka upp vatten när man lagar mat, använda bra knivar och underskatta inte salt och peppar. När det gäller bakning skulle jag säga att mitt tips är att "bröa" formen med antingen kokos eller vetemjöl, jag tycker att ströbröd gör kakan torr samt lägger på en bismak.
Hoppas du gillar mina tips! Vår glassmaskin behöver helt klart nya utmaningar 🙂
Kram Emma
emma.sporrenhjelm@gmail.com
For me, it is good recipe, relaxed and mindful. I usually succeed in baking macarons but if I have to do it in hurry or something disturbs my mind, I fail it. I saw your book sometimes in Academic bookstore in Helsinki but unfortunately I couldn't speak any Swedish except a few sentences I learned.
Mitt bästa baktips är att experimentera så mycket det går och att alltid skriva ner ingredienserna och tillvägagånssätten under tiden så att man kommer ihåg hur man gjorde de där superdupergoda bullarna!
Jag tycker att det bästa baktipset är att baka med glädje. Det är inte jättenoga om man gör något fel, utan testa dig fram så kanske man kommer på något nytt. Man lär ju sig av sina misstag!
Med vänliga hälsningar Sara 🙂
saarapeterssonn@gmail.com
Kul tävling! Att både ha smält choklad och chokladbitar i chokladcupcakes, samt byta ut hälften av strösockret mot ljust muscovadosocker är ett hett tips! jo85berg@hotmail.com
Jag brukar alltid laga exakt efter receptet första gången jag lagar något nytt och sen utvärderar jag resultatet och skriver upp vad jag eventuellt vill göra annorlunda nästa gång jag bakar/lagar receptet. På så sätt utvecklar jag min receptsamling hela tiden och den blir bara bättre och bättre. Det var mitt bästa tips!
jenny@stallm.se
Det bästa tipset som gäller oavsett om det är bakning eller matlagning du håller på med är att hitta någon som gärna äter upp allt det du gör, och därmed lovar att ta hand om disken! Tada!
Olivia@kent.nu kom inte med…
My best quick tip for cooking is that when you're done chopping up some garlic, use cold water for your hands, knife and cutting board to neutralize the smell and sticky-feel. Super easy and works wonders!
vipejako@gmail.com
Det är enkelt: snåla inte på smör och socker! Hellre äta en kaka som smakar riktigt gott än tio som smakar "nyttigt".
annaviktorsson@gmail.com
Mina bästa baktips: jäs degen i utrymmet ovanför kylskåpet (det är mycket varmare där) och haka två muffinsplåtar i varandra så dem ryms i ugnen på en gång. Se http://mattopiiska.blogspot.fi/2014/04/niksipiiska.html
nenna.pauliina(at)gmail.com
Add butter to almost every dish you cook or fry (also while baking a cake – don't substitue it for margarine) – it will taste better and don't worry about the calories or cholesterol – you can only live once 😉 Greetings from Poland 🙂
go2nata at go2.pl
Refrigerated onions will not make your eyes water when you cut them! 🙂
jchamberlain75 -at-gmail -dot-com
Odla lite extra grönt i köket, Ärtskott och groddar av alfalfa piggar upp året om. Passar till sallader och smoothies och lite allt möjligt. Gott och eko dessutom!
If you don't have inspiration what to bake, visit in Linda's blog or IG! 🙂 I always get some inspiration and ideas, and no worry about "baking-blackout" anymore!
miharu(at)olen.to
Från Finland 🙂
Om man inte är van bakare och/eller vill testa på att experimentera så är mitt tips att ta halva satsen av det du gör och gör på vanligt vis (enligt receptet) och experimentera med den andra halvan. Så tråkigt ju att inte få något smaskigt att äta om experimentet inte går bra. Alternativt så experimenterar på och har klassiska chokladbollar som backup 🙂
My sweet tip for all of you!
Whatever you bake/cook try to give a part of yourself into that! Try to enjoy,put a heart to it! Naturally, it can happen that your dish does not taste as it is supposed to, but you will always find appreciation, because you put a part of you into that!
Always do it with love, no matter if it is love to your bf/gf, friend, child, parents or… chocolate! 😉
+
When you melt chocolate, and when it happens that it is 'overcooked', without its shine, do not give up and rescue it! Just add to chocolate 2 spoons of boiling water or milk, and mix it!
Love from Denmark :*
klaudia.kijas@gmail.com
Har du laget en god kake med en deilig kremfylling, kan du bruke krem som blir til overs til å lage en herlig trifle til dessert. Litt kake, krem, frukt og bær blir en god, sunn og lekker dessert. Det er mitt tips:)
Hilsen fra Norge,
Ninni Roald
ninni@roald.as
It starts getting boring… Apple-tree flowers all the time!?
Petra
Mitt bästa tips är att ha en nypa salt i allt du bakar för att bryta av sötheten och likaså en nypa socker i all mat för att förhöja smakerna.
Mvh, Anna
annasepost26@hotmail.com
Dare to DIY — sometimes it's the only way to get what you really want! Food is too good and life is too short to settle for something that you know can be better.
xo Louise
andersson.ml@gmail.com
I love to put dates, figs instead of sugar when baking…HEALTHY, and YUMMY!!!
När man lagar bechamel sauce så kan man ersätter mest parten av mjölk med vatten, då blir det en lättare variant 🙂
dudu.sandra@virgilio.it
Inspireras av husmödrar från tider som flytt och lägg till något som är spännande och nytt.
Låt sedan rätten bli vackert smyckad, så blir maten förtrollande lyckad!
a.puggioli@gmail.com
Ta med barnen – då blir det långsamt, kladdigt, äventyrligt och stolt. Mycket "mindfulness"!
charlotte.gerd@gmail.com
my best baking tip ever…pre heat oven and put baking forms inside for a short period of time, then it is easy to put butter inside the form and it melts fast and you get into all corners.
tina.kolouch@gmx.at
Ge bakningen all din uppmärksamhet. Var närvarande, känn in degen som ska bli kakan och all kärlek som finns inom dig kommer spillas över till den och resultatet blir alltid, alltid, så jäkla bra! Pluss att det är meditation för själen 😀 Det är något jag lärt mig, och använder mig utav när jag bakar, efter att ha lyssnat på alla som försökt göra min farmors ”farmorbullar” (mig inkluderat) 😛 Ingen kan baka famorbullar som hon kan! Omg, nu kommer jag fantisera om hennes bullar resten av dagen…
Mitt bästa tips är att använda bästa råvaror, smaken blir allra bäst då.
hannamaria13@gmail.com
Bästa tipset är att baka ofta, satsa på att dekorera, pröva utanför receptet,spara bästa recepten, våga pröva nya tekniker och vid överflöd av bakelser och kakor kan man låta arbetskollegor njuta av det du bakat. Garanterat uppskatttat!
tobbe2102@gmail.com
När man ska göra blommor som t.ex. tårtdekor av sockerpasta eller marsipan gör grunden i plastpåse! Gör små bollar, lägg bollarna i en påse och tryck ut till blomblad! Det är smidigt, enkelt och man slipper kladd!
annalennis@hotmail.com
/ Anna 🙂
Jag är inte så bra på varma såser, men jag är en fena på att sno ihop kalla yoghurtsåser och de passar nästan till allt (framför allt nu på våren och sommaren!)! Mitt grundrecept är:
turkisk yoghurt i önskad mängd + en skvätt god olivolja (ger god smak och ger framför såsen en smidigare konsistens) + en nypa havssalt + några varv med pepparkvarnen.
Inte svårare än så! Funkar som den är men kan med fördel smaksättas, t.ex. med:
– Citron (pressad saft och/eller zest) och gärna citronolivolja istället för vanlig. Gott till kyckling.
– En bit mosad chèvreost och lite flytande honung. Gott till lamm.
– Hackade färska örter, t.ex. persilja, timjan, dill. Gott till fisk.
– Listan kan göras lång! 🙂
Så mitt bästa tips är att alltid ha en stor burk god ekologisk turkisk yoghurt hemma – så att man aldrig behöver stå utan sås! De här såserna passar också utmärkt som röror när man serverar tapas eller liknande. Dessutom är den är god som den är (t.ex. ihop med färska bär och nötter – mmmmhh!)!
Hälsningar Malin (malinthorsen@email.com)
Jag är en riktig nörd när det gäller smakkombinationer, så mitt tips är att våga tänka utanför boxen, oavsett om du lagar glass, bakverk, mat eller någon annan slags rätt. Våga improvisera och gå på känsla! Efterhand lär man sig vilka smaker, texturer etc som passar fint tillsammans, oavsett om de är klassiska kombinationer eller några som kan tyckas vara helt absurda. Eller ta en vanlig kombination och använd den i ett oväntat sammanhang.
Många rätter som jag gjort på ren intuition har mina vänner tyckt verkat rent galna innan de smakat, men fantastiska när de väl har gjort det, och ofta innehåller dessa rätter otippade kombinationer av t ex grönsaker och frukter, som en äppelpaj med lök och nötter eller en jordgubbs- och sellerikompott.
vegologi (a) gmail (.) com
I bake because I love to create something new everytime. Some people run marathons, some people musicians, some people are architects. They all challenge themselves everytime they work. And that's what bakers should do also. Do a bit better, a bit bigger everytime. Because you love what you do.
And to make a gooood, moist cake: Remember to moisten the cake layers well! That's my rule number one. Chocolate cake layers love milk. Mmmmmm!
PS. I just found your blog today and you inspire me alot! I got a new drive and tomorrow I'm going to be a bit better cake maker. Again. 🙂
Hälsningar från Finland!
Laura
laura.uuspelto@gmail.com
Hej Linda!
Jag skulle säga att mitt bästa knep är att låta det ta tid! Långkok, låg temperatur och tålamod gör susen. Inte bara grytor mår bra av lite långsam tillagning. Prova att tex steka lök långsamt på låg värme, så kommer de söta smakerna fram på ett helt annat sett. Lägg 10 min på löken istället för 2 så är du i hamn och allt sim sedan går i såsen eller liknade blir himmelskt! beatawennergren@gmail.com
Hej Linda! 🙂
My best tip is that when I am making a chocolate ice cream, I add a little bit of salt in the ice cream mixture. The salt emphasize the flavour of a chocolate ice cream.
Greetings from Finland!
sofuup@gmail.com
Hej Linda!
Mitt bästa tips när man bakar är att planera och läsa igenom receptet noga. Kanske en självklarhet för många men för mig tog det lång tid att inse vikten av det hela haha. Man vill ju bara sätta igång och baka! Om man gör detta har man kommit en bra bit på vägen för ett lyckat resultat!
emelie__usa@hotmail.com
Jättebra blogg!
/Emelie
Mitt beste tips ved matlaging er å alltid ha fersk chilli tilgjengelig!
Med vennligst hilsen Kimothy
kimothy.aolsen@gmail.com
Jeg holder altid godt øje med bagetiden. Mange bager deres kager for længe, så de bliver tørre og kedelige. Det er ærgerligt når man har brugt tid og ingredienser.
Slyngsten@gmail.com
Hilsen Charlotte
Brukar slänga in mina bananer i ugnen om de inte är tillräckligt mogna när jag ska baka. Sen är ju salt alltid trevligt att ha i ALLT med choklad. 😀
andsson.linda@gmail.com
Hej! Jag vet att tävlingen avslutades den 9e Maj, men det är först nu jag ser detta! (Jag vet, hur är det möjligt?!) Håller tummarna att du ser detta ändå!
Mitt bästa tips är att investera i en mortel. Smaken från redan färdigmalda kryddor går inte att jämföra med smaken som kommer från att mortla hela kryddor själv. Oslagbart!
hannamillbert@hotmail.com
I tried to post a comment earlier but it was erased I think.
I feel like I have already won the book because I was selected to translate it into English. What a lovely and inspiring book. I get to test some recipes soon and can't wait. Thank you for all the wonderful recipes to try.
A good tip for cooking might be to try new foods, cookbooks, recipes every now and then. I have gotten a few new cookbooks lately and have had fun trying totally new dishes and some new versions of old favorites.
Carol
Hej Linda,
Thank you for you great and inspiring blog!
My tip is that you can make everything gluten free also. If you have an allergy or intolerance or celiac desease don't be affraid to try your favorite recepies. And if the result is disaster don't worry, try again 🙂 and have fun!
Pauliina
My tip is to cook with music! It will let you imagination go miles and miles away from your kitchen 😉
Carolina
carolina@lacocinadecarolina.com
vem vann??
I love your blog! I've made the chocolate muffins and they were delicious! I can't wait for your book to come out in English. Please have a look at my blog http://Www.cocoluce.blogspot.com
P.s I may not even wait for the books in English pahaha
I love your blog! I've made the chocolate muffins and they were delicious! I can't wait for your book to come out in English. Please have a look at my blog http://Www.cocoluce.blogspot.com
P.s I may not even wait for the books in English pahaha
LOve your blog! been a follower from the beginning! My tip is to make buttermilk: 1 cup of milk and 1 tablespoon of lemon juice! I feel like buttermilk is never something you just have on hand and that this really helps me in a TON of recipes! Email me! kategolinvaux@gmail.com