Det här är något för den seriöse fikaälskaren!
Denna cheesecaken innehåller det mesta som gör livet lite extra bra – choklad, vanilj, kola, rostade pekannötter och en smarrig oreobotten (med tillhörande väggar dessutom!).
Vad kan bli fel? Inte mycket, förutom att du kanske försöker äta upp hela tårtan själv.
Ingen bra idé. Denna tårtan är mäktig!
På Engelska skulle man troligtvis kalla den här cheesecaken för “turtle cheesecake” (efter någon slags chokladkaka tror jag). Men det tycker inte jag låter särskilt gott, så därför kallar jag den istället choklad- och vaniljcheesecake med oreobotten (och väggar), kola och rostade pekannötter.
Mycket bättre!
Har du inte lust att göra egen kola och ganache kan du köpa färdig kola och chokladsås istället.
Recept på svenska följer efter bilderna!
In English:
Ok, so this cheesecake is not for the weak.
It contains everything (well, almost) that makes life good – chocolate, vanilla, caramel, roasted pecans and a lovely oreo crust.
What could go wrong?
Well, not much. Except if you try to eat it all by yourself. Don’t.
Some would probably call this cheesecake a “turtle cheesecake” (because of something called turtle bars, right?). But I’m not going to. It doesn’t sound right to me.
So I’ll just call it Chocolate and vanilla cheesecake with an oreo crust, caramel and roasted pecans. Sounds much better, right?
If you don’t feel like making your own caramel and ganache you could probably buy ready-made caramel and chocolate sauce.
Ingredienser:
Oreobotten:
300 gram oreokex
100 gram smör, smält
Cheesecake:
600 gram philadelphiaost
1 burk sötad kondenserad mjölk (cirka 397 gram)
½ dl socker
4-5 msk nypressad citronsaft
2 tsk vaniljextrakt
3 stora ägg
100 gram mörk choklad
Kola:
2 ½ dl grädde
2 dl socker
30 gram smör
Ganache
100 gram mörk choklad
1 dl grädde
Dekoration:
Rostade pekannötter
Så här gör du:
Botten
1.Krossa oreokexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret.
2.Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 18–24 cm i diameter (om formen är 18 cm i diameter bör den vara åtminstone 7 cm hög). Tryck ut degen i botten och upp på kanterna av springformen. Ställ in i kylen.
Cheesecake
1. Värm ugnen till 160°.
2. Koka upp en kastrull med vatten till ett vattenbad.
3.Vispa philadelphiaost, kondenserad mjölk, socker, citronsaft och vaniljextrakt krämigt. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 1 minut. Hacka chokladen och smält den i vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna och blanda den sedan med cirka 1/3 av cheesecakesmeten. Ta fram den förberedda bakformen ur kylen och häll i chokladsmeten först. Jämna till lagret om det behövs. Häll sedan över resten av cheesecakesmeten i formen.
4.Ställ bakformen i en större ugnsform och häll varmt vatten runt om. Vattnet ska gå upp till hälften av bakformen. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter, eller tills cheesecaken fortfarande är aningen dallrig men fast runt kanterna. Låt svalna helt i formen innan du täcker över formen och ställer in den i kylen över natten.
Kola:
1.Värm grädden försiktigt i en liten kastrull.
2.Häll sockret i en annan kastrull och värm det på medelstark värme. Rör inte om! När sockret börjar smälta och bli brunt i kanten rör du försiktigt med en sked inåt mitten tills allt socker har smält. Låt stå på värmen tills sockret blir gyllenbrunt, men var försiktig så att det inte blir bränt!
3.Tillsätt grädden sakta – se upp för det kommer att bubbla till ordentligt! rör försiktigt, tillsätt smöret och rör lite till. Låt svalna i några minuter och häll upp i en ren burk.
Rostade pekannötter
1.Värm ugnen till 175 c.
2.Sprid ut nötter i en form och rosta i ugnen cirka 10-15 minuter eller tills nötterna är gyllenbruna. Låt svalna.
Sätta ihop tårtan:
1.Ta fram cheesecaken ur kylen. Placera den på ett tårtfat eller på en tårtbricka. Plocka bort kanterna på formen (låt botten sitta kvar om du tycker det är svårt att ta av den).
2.Häll kola (så mycket du vill) över tårtan och låt rinna ned över kanterna. Låt stelna en stund i kylen. Under tiden kan du förbereda chokladganachen.
Ganache:
1.Hacka chokladen och lägg den i en skål.
2.Värm grädden i en kastrull tills den når kokpunkten
3.Häll grädden över den hackade chokladen. Vänta i 30 sekunder och rör sedan blandningen glansig och slät. Låt svalna.
Sätta ihop tårtan, forts.
1.Ta fram tårtan ur kylen
2.Häll chokladganache över tårtan och låt den rinna ned över kanterna. Jobba snabbt så att chokladen inte stelnar. Jämna till med en spatel om det behövs.
3.Dekorera med rostade pekannötter.
den ser farligt god ut 🙂
This looks so decadent and divine in the same time. I will definitively make it too. Thank you for the great ideas you are sharing with us.
Åhhh, galet god den ser ut!
Oj, oj, oj!! Vilken lyxig cheesecake!
det vattnas i munnen! och vilka underbara bilder!
Ser supergod ut! Den innehåller verkligen allting som är nödvändigt. 🙂
It looks so yummi!
Gud så galet fina bilder du tar!! Eller redigerar du dom?:)
This is just stunning!!! You've left me speachless
Den såg farligt god ut, mmmm!
//V
Vad god den så ut! Och vilka fina bilder!
Gud så gott! Och jag är så imponerad av dina bilder!!
This looks so good!
Oh herre min gud. Det där ser helt sjukt ut. Sparas definitivt i "måste baka" mappen…
¡¡Delicioso!!
Saludos.
I am weak, but I'm bookmarking this anyway. My heart stopped for a couple of beats reading this post.
Gudars skymning, jag tror att jag dör lite. Vilken kaka!!! Fantasktiskt god ser den ut. Man ska nog inte äta mer den dagen då…
Jenny
jag DÖR! på sant! helt fantastisk. måste bakas snarast!
I am in awe of your blog. I adore your photos and recipes! Your blog is becoming a drug for me :-))
ser ju helt gudomligt ut! detta måste jag prova
Looks good to me. Thanks for the recipe.
**__** such a delightful vision!
OMG!!! Tror jag dör.. ser ju sjukt gott ut! 🙂
WOW!!!! Vilken fantastiskt vacker blogg! Allt ser verkligen helt super gott och härligt ut.
Nice!!!
oh herregud ja står här och vattnas i munnen,skulle så gärna vilja ha en bit nu,mums de var de godaste ja sett
Ok, this cake looks soooo good and I want it and I will make it, so thank you for the recipe:)
regars form slovenia
my food blog: http://mjauqi.blogspot.si/
Oh My god! Den ser ju bara för god ut!
http://sarastartor.blogspot.com
wow..that looks amazing…one to make when friends come over next
have a lovely weekend x
Oj! vilken lyx!
Hvilke fantastiske bilder !
Stor inspirasjon. Takk
oh my goooooood this looks so tasty.
im hungry now. 😀 haha
daria, from germany.
http://rundherumundmittendrin.blogspot.com/
Hej!
Ett av dina fantastiska cupcakesrecept har valts ut som Topp tio på MatHems blogg. Här hittar du topplistan; http://matblogg.mathem.se/
ohh gud vad den ser härlig och smarrig ut!!
I wanted to send you an email but could not find it. I love what you do. How do you put a recipe on your pictures?
Oj, oj, oj vad gott det ser ut. Vad skulle man kunna önska sig mer? Kan inte komma på ngt…
Och vilka fantastiskt fina bilder!
Hi Linda this looks soooo delicious cant wait to make the recipe. I am pinning ur sweets on pinterest. You are amazing love
Oh my… I just lost all composure over your photographs! How gorgeous! I feel like I've over-induldged just be reading the recipe. I definitely need to build up the courage to try this!
Jösses vilka smarriga recept och underbara bilder!
Tack så mycket alla för fina kommentarer <3
Thanks everyone for the lovely comments! <3
May I know how many grams is 1/2 dl sugar? Thank you 🙂
1/2 dl sugar is about 45 grams 🙂
Har provat att göra denna och den blev helt underbar i smaken!
Dock undrar jag när jag gjorde den var min springform för liten, jag fick inte plats med all cheesecake i den, lite synd. (min är 24 cm.)
Jag undrar hur du lyckades med att få upp oreobotten så jämnt och fint på kanterna? Jag tycker det var jättesvårt att få upp det hela vägen och få det jämnt :-/
Tack för en inspirerande blogg!! 🙂
Vad kul att du provat receptet! Tack!
Jag använder en springform med extra höga kanter (köpt på Lyckas med mat) som får plats med mycket mer smet.
Jag vet inte hur, det bara gick väldigt lätt att klä kanterna med oreobottnen 🙂 Du kanske ska prova med lite mer smör?!
I have a question. Isn't the caramel too runny? Im just a bit worried, when you cut it, that the the caramel will leak out.
The caramel is runny, so it will probably leak out when you cut it! It did for me at least 🙂 I kind of like that though!
Oh My. I really wan tto eat it. right now.
Gjorde precis denna ljuvliga cheesecake!:)
Är dock lite bekymmrad över min botten som blev väldigt lös (har ej stått i kylen än), misstänker att det kommitin vatten! eller kommer detta stelna efter kylning?:)
Is it possible to use Dulce de Leche instead of making the caramel youself?
Any chance you could get the recipe translated into US Standard measurements? This is waaaaaaaay too beautiful to pass up.
it's going to be my birthday cake! 😀 can't wait till July.
I love what you do – photos, recipes – perfect job! 🙂
Kan man göra den dagen innan den ska serveras, eller blir den dålig av att stå i kylen över natten?
Detta ser himmelskt ut! Definitvt något jag önskar mig till min födelsedag! 😀
This cake is absolutely gorgeous. I saw the photo on Pinterest and had to come here to explore. And i am very happy I did – I love your site :-). I would like to invite you to share your recipes on a new recipe sharing website, RecipeNewZ (with Z). When you submit a photo of your dish, it is published within minutes and links back to your blog. Hundreds of bloggers have already joined. Try it out: http://recipenewz.com
WOW! You're incredible! I would really love to be able to make such wonderful food
Ååååh… en cheesecake i min smak! Ska beställa en form 18 cm i diameter på lyckas med mat, sen blir det denna på min 18 års dag. Tack för världens bästa bakbloooooooooooogg!!!
O.o gorgeous photos ! I wanna try it right now 🙂
My friend and I just made this cheesecake this weekend. It was so wonderful. Thank you for the recipe, the inspiration and the lovely pictures. I took a picture of our cheesecake and the picture isn't nearly as nice as yours, but our cheesecake turned out really, really delicious. Here is the picture of the cheesecake we made: http://www.flickr.com/photos/51069530@N07/7619401558/in/photostream
This looks amazing! Has anyone in the US made this and if so, could you translate the recipe?
a "dl" is a little more than 1/3 cup and a little less than 1/2 cup.
It would be easier for you to pick up an inexpensive kitchen scale for the weight measurements, much more accurate than cup measurements for solids.
Go to the FAQ page for conversions
That cheesecake looks amazing and your photos are gorgeous!
I can't seem to look away – took everything in me to scroll down to leave a comment, now I must hurry back up and drool a bit more. Your photos are spectacular and that cake…there aren't any words to describe it.
Beautiful Cake and I will be having a go at making it this weekend 🙂
Niesamowite ciasto 🙂 poezja ……
I've been drooling over this cheesecake since I saw it a while back on Pinterest. It's GORGEOUS just like all your desserts.
Thanks for sharing, just linked to it in my 100 chocolate recipes round-up
OMG! This loooks so delicious. I am sitting here and surfing while eating breakfast and I would rather skip work today and bake this cake….
Fantastic Website and pictures!
I know after all the comments above I'm gonna sound repetitive…but your cheesecake looks beyond delicious! Like you said so well, it has all the ingredients that make life good, I'd call it the 'cheesecake of happiness'.
🙂
Hi I am from New Zealand. I would love to bake the Chocolate Caramel Cheesecake recipe but could you please tell me what measurement a dl is? Many thanks
Gabriele
Hej
Jag har precis hittat din blogg genom Mat ELLE.
Du är helt fantastisk.
Helt magiska bilder .
HÄLSNINGAR FRÅN HELSINGBORG
Hur länge håller dig tårtan i kylen innan man måste äta den?
Hi!! I'm new in your Blog! First of all sorry for my not excellent english (I'm from Spain and my english level is not the best). I must say I've felt totally in love with your LOVELY blog, receipts and photos -really beautiful-!! <3
I'm not a professional cooker neither photographer but today I've tried to bake this LOVELY cake!! Tomorrow I'll eat some of it and then probably tell you how it comes and tastes! I'm a photography student in Barcelona (Spain) and I love photography and for a few weeks/months I've been trying "food styling photography" -hope that if you have a look on my "work", you like it!-.
I must also say that I cannot stop listening at Death in the Afternoon all the day and while I'm retouching photos in Photoshop!! It's like "Relax, take it easy" <3
(My blog is only in Spanish right now, but you can take a look on it!)
P.S.: How have you designed this blog? I love the title and the background 🙂
Oh wow yum, the cheesecake looks amazing! I absolutely love your photos too!
So excited to see your creations… first because they're in English: I CAN READ THEM. Second, because my ancestry is Swedish, so maybe I can get a tiny occasional taste of something Swedish!
OMG! what a wonderful recipe this is! the pictures are die for. I am just drooling over these pics. too tempting & amazing photography!
Har du andvänt en 18 eller 24cm form till den här kakan?
18 cm 🙂
Hej!
Har bakat efter det här receptet ett par gånger och det har varit succé varje gång:-) Nu funderar jag på att göra den till min sons 2-årskalas, men väntar också ett barn till vilken dag som helst så jag undrar om den kan förberedas i förväg (utan kola, choklad o nötter) i frys?
Ojoj, haha! Du är galen 😉 Gratulerar! och vad roligt att du tycker om receptet 🙂 Skulle tro att det går alldeles utmärkt att frysa cheesecaken som som du säger, utan topping. Packa in den väl, och låt den sedan tina långsamt i kylen under natten. Lycka till med allt!
Hej Linda. Jeg tænkte på hvor mange personer er kagen til, hvis man bruger en springform af størrelse 18? og kan jeg lave cheesecaken om aftenen også pynte med chokolade og karamel dagen efter og her sætte den i køleskab til senere på dagen? – Sarah
Hello Linda,
I wondered how do you manage to not mix the chocolate cheesecake with the cream cheesecake when you pour it in. unless you cook the chocolate first…
I love recreating your recipes by the way!
thanks
Thank you so much for this amazing recipe! I made it for my birthday, it's become my new favourite!
hola que rico se ve tu pay gracias por pasar la receta buen dia
This cake looks wonderful! But i think i've lost the idea:before i put the cake into the oven,i should put there a pan whith water and than i put a springform with cake into the pan with water,right? but won't water evaporate during baking?
Exactly! That's the easiest way to do it I think. Or you can put the large pan in there first and pour the water into it 🙂
How do I get this in english?
The recipe is in the photos! :-*
Hi. I want to try this cake but I wasn’t sure what you meant about how to use the aluminum foil? It’s not lining the inside of the pan is it? Is it covering the outside, underneath and then up the sides to protect the water from leaking into the pan?
Please let me know as soon as possible!
Thank you!
Laura
Hi Laura!
Yes, exactly, on the outside of the pan to prevent water from leaking in. So sorry I didn’t make it clearer!!