Den här tårtan må vara allt annat än en fröjd för ögat, men god är den ändå! Den ser inte riktigt ut som jag hade tänkt mig, men jag är inte den som är den, så jag tänker dela med mig av receptet ändå. Så här blir resultatet när man inte låter allt svalna ordentligt. Jag har lärt mig en läxa (som att jag inte visste det redan..).
Jag är besatt av att göra tiramisú i alla möjliga former, glass, tårta, cupcakes, ja vad som helst egentligen. Jag måste komma på fler idéer.
En liknande tårta gjorde jag för ett par år sedan men jag kände att jag ville återskapa och förbättra den. Jag vet inte om förbättringbiten gick så bra vad gäller utseendet, men smaken finns där helt klart.
Nog om tårtan nu.
Som ni säkert förstår av titeln till det här inlägget så jobbar jag just nu på min andra bok (det kräver dubbla utropstecken)!!
Det är så himla roligt och jag känner mig lyckligt lottad som har fått chansen att göra detta. Jag lämnar in manuset om två veckor så jag är nästan klar, men det återstår väldigt mycket jobb såklart.
En annan väldigt rolig nyhet är att min första bok Lomelinos tårtor ska översättas till holländska och finska! Den kommer finnas i butikerna någon gång under våren 2013. Fantastiskt roligt! Jag håller fortfarande tummarna för en engelsk version också..
In English:
This cake may not be picture perfect, but as most of you probably know, life isn’t perfect and neither are cakes. It is de-licious though. This is definitely not how I wanted it to look, but hey, I’m not one to deprive you of a delicious recipe. This is what you end up with when you don’t have time to let everything cool. Lesson learned (like I didn’t know that already.. hah).
I’m obsessed with everything Tiramisù flavored; cake, ice cream, cupcakes, you name it. I’ve made this cake before, kind of, but this time I changed some things. I wanted to keep it simple and make it a bit smaller.
Ok, enough about the cake now.
As you probably understand from the title of this post I’m working on my second book (that calls for double exclamation marks)!!
I’m so excited and I feel so lucky to have had this opportunity! Actually I’m handing in the manuscript in about two weeks so I’m almost finished, but there is of course so much work left.
In other news, my first book Lomelinos tårtor (or Lomelino’s Cakes), is going to be translated into Dutch and Finnish! Yay! It will be available for purchase some time during spring 2013. Still keeping my fingers crossed for an English version!
Recept följer..
Recipe after the jump..
Tiramisútårta
8-10 bitar
Hoppa inte över att låta fyllningen svalna (som jag gjorde, det började mörkna ute..) om du vill ha en finare tårta än min.
Notera att recepten på zabaglionekräm och kaffesirap är väldigt generösa! Jag fick endel över och gjorde dessutom två portioner tiramisú i glas där jag helt enkelt ersatte sockerkaksbottnen med ett par savoiardikex.
Sockerkaksbotten
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk
50 gram smör
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
Kaffe- & marsalasirap
1 dl starkt kaffe
1/2 dl marsalavin
1/2 dl socker
Zabaglionekräm med mascarpone
4 äggulor
1/2 dl socker
1 dl marsalavin
1 förpackning mascarponeost (250 g)
2 dl grädde + 2 msk socker
Garnering
Kakao
Riven mjölkchoklad (cirka 100 gram)
Sockerkaksbotten
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla två formar som är cirka 15 cm stor.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt den varma mjölkblandningen lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt vaniljextrakt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
3. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter. Känn med sticka att den är torr.
4. Låt bottnarna svalna 15 minuter. Lossa kanten med en kniv och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper. Låt svalna en stund.
Dela båda bottnarna på mitten så att du får 4 bottnar.
Kaffe- & marsalasirap
1. Brygg 1 1/2 dl starkt kaffe (endel avdunstar under bryggningen så gör mer än receptet kräver) eller espresso.
2. Häll i en kastrull tillsammans med marsalavin och socker. Koka upp och låt sjuda 4-5 minuter. Häll i en skål och låt svalna.
Zabaglionekräm med mascarpone
1. Vispa äggulor och socker riktigt vitt och fluffigt, cirka 5 minuter. Ställ skålen över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Häll i marsalavin.
2. Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna (vilket kan ta upp till 10 minuter). Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna. Sila eventuellt blandningen för att få bort bitar av ägg. Ställ sedan in i kylen tills den är helt kall.
3. Mosa mascarponeosten med en sked så att den blir krämig och mjuk (vispa ej, då blir den lös).
4. Vispa grädde och 2 msk socker i en annan skål tills den är fast.
5. Blanda mascarponeosten med den vispade grädden och blanda sedan i zabaglionekrämen. Låt svalna 1-2 timmar i kylen.
Sätta ihop tårtan
1. Skeda några matskedar kaffesirap över varje botten (på den skurna sidan).
2. Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat och bred ut kräm över den.
3. Pudra kakao över.
4. Upprepa steg 2 och 3 tills alla bottnar är använda.
5. Dekorera med riven choklad. Låt gärna stå en stund i kylskåp för att den ska bli mer stabil.
In English:
Tiramisú cake
8-10 slices
Please don’t skip the cooling process (like I did, the light outside was fading..) if you want your cake to look pretty.
Note that the coffee syrup and zabaglione recipes give a very generous amount. I had some left overs after assembling the cake, so in addition I made two glasses with tiramisù. I just replaced the sponge cake with a couple of lady fingers.
Sponge cake
3 eggs
2 1/2 dl sugar
1 dl milk
50 grams butter
3 dl all purpose flour
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract
Coffee marsala syrup
1 dl strong coffee or espresso
1/2 dl marsala wine
1/2 dl sugar
Zabaglione with mascarpone
4 egg yolks
1/2 dl sugar
1 dl marsala wine
1 tup mascarpone cheese (250 g)
2 dl cream + 2 tbsp sugar
Garnish
Cocoa powder
Grated milk chocolate (about 100 gram)
Sponge cake
1. Preheat oven to 175°C (350 F). Butter and flour two round round 15 cm (6 inch) cake pans.
2. Whisk eggs and sugar until white and fluffy. Heat the milk and butter in a sauce pan until the butter has melted. Gradually add the milk mixture to the batter. Mix the flour and baking powder in another bowl and then add it to the batter. Divide the batter evenly between the prepared pans.
3. Put the pans on the lower rack in the oven and bake for about 30-35 minutes or until a toothpick comes out clean.
4. Let pans cool on a rack for 15 minutes. Invert the cake onto parchment paper. Let cool for a while and then cut both cakes in the middle.
Coffee syrup
1. Make 1 1/2 dl strong coffee or espresso (the recipe calls for 1 dl but some water evaporates during the brewing process, so make more than you need).
2. Mix with marsala and sugar in a saucepan. Let boil for about 4-5 minutes. Pour into a bowl and let cool completely.
Mascarpone cream
1. Beat egg yolks and sugar until light and fluffy, about 5 minutes. Put the bowl over simmering water and add marsala wine.
2. Mix constantly until the mixture starts to thicken (this can take a while, about 10 minutes). Be careful so you don’t make scrambled eggs! Remove from heat and let cool. Strain the mixture to get rid of cooked egg bits. Put in fridge until completely cold.
3. Mash the mascarpone cheese in a separate bowl until soft and creamy (do not whip, that will ruin the texture)
4. In another bowl, whip the cream and 2 tbsp sugar until soft peaks form.
5. Mix the mascarpone and whipped cream together (by hand, but don’t overwork it). Add the cold zabaglione. Put the bowl in the fridge for 1-2 hours.
Assembly
1. Spoon a few tablespoons of coffee syrup on each cake layer (on the cut side).
2. Put the first layer on a cake stand and spread mascarpone cream on it.
3. Powder cocoa on top.
4. Repeat steps 2 & 3 until all layers are used.
5. Garnish with grated chocolate. Let the cake stand in the fridge for a while to make it more stable.
Ett stort grattis! Jag kommer att hänga på hyllorna när nästa bok kommer.
Tack snälla Cicci! Låter bra det 🙂
hi, im sorry to ask, your "dl" means? decilitre?
It's ok! I get that question a lot. Have a look at my faq, I have a small conversion guide there 🙂
Do not worry about photography…..it looks so delicious…yummy
Can I have a slice please? 😀
COngratulations! What is your second book about?
I DONT KNOW WHAT I LIKE THE MOST, THE PICTURES OR THE FOOD! 😉
Congratulation for your second book and for this cake so delicous and amazing….and i LOVE TIRAMISù!!!!!
Congratulations!! So exciting! Also, this cake is a beauty. Love it!
Hei Linda 🙂
En fryd å titte inn her til deg ღ
– fristende og mye godt, og ikke
minst NYDELIGE bilder – flinke du!
Da har jeg fått bestilt boken din,
og jeg regner med at jeg får den
denne uken :)) – gleder meg masse 🙂
Ønsker deg en fortsatt fin uke ღ
Stor klem fra Mette
mmm yummy
http://urbanprettygirl.blogspot.com/
Så fantastiskt roligt! Både för dig men även för oss som får njuta av ytterligare en fin bok. STORT GRATTIS!
Så roligt med en ny bok! Lomelinos tårtor är en superfin bok så jag kommer garanterat köpa denna också!
All these 4 layers are from 3 eggs???
Mia
Makalösa bilder och kakan ska genast testbakas. Gjorde din sommarkaka med bär häromdagen, den var en hit! Så enkel att göra och såå god! Ser fram emot en till bok från dig. Kram Ida
I'm happy to have learned swedish during two years to be able to read your book. I really love it! I can't wait to have the second one 🙂
Marie – a Belgian fan 🙂
Looks wonderful! Would like to grab a piece 🙂
Dear Linda, even when you think your cake is not picture perfect (hard to believe however), you need to know that true passion and love is noticeable in every picture, every slice, every crumb here. All the best with new book (if only it was available in English).
LJUVLIGA bilder gahhhh ser så gott ut! kram Sofia
JÄTTE KUL att hörä din bok ska översättas till finska!! Jag älskar din blog och kan int vänta att få din bok! Lycka till med din nya bok, jag hoppas vi kan få den i finska också, när min svenska är inte så roligt..
Åh <3 den boken ska jag ha! Har redan din förra och jag ÄLSKAR den!
OMG! it looks delicious and very cute (and yummy too!) I wish I could make one similar…
kisses from Barcelona!
http://emesbijoux.blogspot.com
This looks so perfect! It's so pretty and just perfect how it is.
Det är så snygg!
Woot woot, congrats for the new book Linda! I do hope that one day SOON, I'll read your books in English!
Det ser jätte gott ut!! Vill gärna prova! 😀
Vet du ungefär när boken kommer ut?
Kakan ser mycket god ut och bilderna är så härliga! Stort grattis till din nya bok och roligt att den första skall översättas!!
Åh, den ser helt underbar ut!!!
Funderar på om någon märker om jag stannar hemma och ….
Och grattis till kommande boken! 🙂
Kram malin
Too beautiful to eat !
Congratulations on your second book! I hope that you do get translated into English soon because I would buy a copy in a heartbeat 🙂 As for now I shall be more than happy to keep following along on your beautiful blog.
Vad pratar du om? It looks delicious. The oozing just makes my mouth water all the more…
Hoppas också på en engelsk version! (eller åtminstone en version som jag kan få tag på i Australien till ett vettigt pris! heh)
looks & sounds totally delicious 🙂 congrats on the new book!
Hej!
Alla dina tårtor är så höga, hur gör du det?
Antar att du använder en speciell form men var kan jag köpa en sån?
Ha det bra!
/Sofia
Trots att jag knappt börjat göra tårtorna i din första bok så kommer jag definitivt köpa din andra bok!! Jätteroligt att du kommer ut med en till !! 😀
Dear Linda, you are the best! 😉 And all your photos, cakes and CUPcakes of course are always perfect! Your style is so unique! 🙂
Congratulations on your second book!
And I'm waiting for the english version of "Lomelino's Cakes"! 🙂
Kisses from Moscow! ***
Thanks for the conversion guide…it really helps a lot us American who reason in cups!
That cake is the most adorable thing ever!
Wow I'm so glad your book is going to be translated in Finnish! Yay! I can finally read it! *happy dance* And love the cake! It's perfect as always 😉
my italians origins say what a beautiful tiramisù and my head turns when i think that it's impossible for me to tast your !!
You have an incredibly beautiful site!
Congratulations for your second book¡!
Petó
jag ä l s k a r den, ~ hur imperfekt
den än må vara i säkert bara Dina ögon ! 🙂
stort stort jättegrattis till framgångarna med boken !!
jag som inte kan baka en tårta för att rädda mitt liv,
~ ger dock bort boken till vänner & syster och hoppas
bli bjuden. 🙂
håller tummarna för Dig för även en engelsk utgåva,
~ såklart ska Du finnas på engelska !
kärlek, ~ & all framgång
hannah
Tack finaste Hannah!
Du inspirerar mycket.
Önskar dig all framgång, och kärlek såklart 🙂
Finnish! Yesh!!! Love it <3 yours is the first cookbook in years I'm willing to buy!
Aww, thank you so much!
Bor i Amsterdam och gottar mig här i dina vackra bilder och tårtor! Det var en holländsk vän till mig som är matskribent som såg Lomelinos tårtor i min bokhylla och blev så förtjust att hon föreslog översättning hos det holländska förlaget. Roligt att det händer!
Oj, vad kul! Då kanske det är dig jag har att tacka för den holländska versionen? Underbart!
OMG this one is soooo awesome!!! Can't wait to get this recipe a chance in my kitchen 😉 Thanks so much for the great pictures!
Congrats!
Thank you Dani 🙂
SLUTA ja dööööööör snart Lindis!
Inte dö!
I'm happy to read that your book is going to be translated in dutch.I have seen your photos in the dutch delicious magazine en that's why i came here and now i visit your blog very often.Congrats and for your second book!
Great! Loved having my photos in Delicious magazine.
Thank you! 🙂
I can't believe you are publishing a second book and still no english version of the first one 🙁 …we will have to patiently wait!
I know! It sucks! 😉
All hope is not lost yet though!
Kan niet wachten tot het Nederlandse boek!! 😀
Does that mean you can't wait for the book in Dutch? 😉 Just guessing here..
Congrats on the second book – that's awesome news! And I'm also a big fan of anything tiramisu, but this cake looks so amazing! I wish I had a slice right now… I'm featuring this post in today's Food Fetish Friday (with a link-back and attribution as always). Thank you so much for keeping me inspired with such delicious creations…
Thank you! I love being featured in you Food Fetish Friday! So inspirational 🙂
Congratulations on your second book!
That cupcake looks super delicious! You're a great photograher too!
I have been following your blog for a while now, but just recently decided to start one myself and comment 🙂
I just wanted to let you know that I really like yours, all your recipes look scrumptious 🙂
Michela from Italy
Thank you so much sweet Michaela!
Hejsan!
Jag köpte din tårtbok förra veckan och igår kväll kom formerna jag väntat spänt på, ställde mig direkt och bakade min första kardemummabotten:) Har läst boken från pärm till pärm och nu också kollat igenom bloggen mer än en gång, måste bara säga att du är helt fantastiskt duktig! Jag är så imponerad, har många timmar kvar att träna innan jag ens kan drömma om att göra lika fina bakverk. Tack för att du är så inspirerande. Jag är ett stort fan. Säg till om du tänker ha någon kurs eller något för då har jag paxat en plats;)
/Sara
Verkligen fantastiskt roligt att höra! Härligt! Och tack!
Jag säger absolut till men som det ser ut nu har jag inga kurser på g.. bokmässan är mitt nästa framträdande fast det är ju inte riktigt en kurs 😉
Men åh, tack igen för de fina orden snällaste Sara!
YES! Dutch copy of your book, awesome 🙂
It sure is! I'm very happy!
wow, ser ljuvligt ut!
Tack snälla!
Congratulations on the second book Linda!
I love anything Tiramisu too and this cake is just calling my name! Gorgeous!
Thank you Roxana!
Congratulations for thé second book.
And i cross also my fingers for an english translation because I' m French and swedishe is too difficult to learn for me : -)
Thank you! I understand that Swedish is difficult for you 😉
I would love to learn French!
Pröva Heston Blumenthals flowerpot tiramisu kanske? 😉
Var tvungen att googla men misstänkte vad som skulle dyka upp..
Den har inte testat nej. Jag tror jag föredrar att äta tiramisù i tårtform eller vilken dessertform som helst framför en blomkruka 😉
Fast det kan väl kanske vara en kul idé ändå antar jag..
yum yum!
Såg dig på i nyhetsmorgon! Jättekul! Du är verkligen en konstnär, lycka till med allt 🙂 Anna
Åh, vad snäll du är! Tack 🙂
Wonderful news! Congrats!! (can't wait to hear what your second book is about)
Congrats on the news. And for the record, I'm not a fan of tiramisu, but this might change that. Yours looks brilliant, Linda! Can't wait to see the second book.
Oh! I have been keeping my fingers crossed for an English version for a while now. Your photography is amazing! Big fan here!
this looks so delicious…I love these photos!
recently discovered your blog – love everything you do. and the pictures look amazing. My congratulations on your new book. U know, if your book is not going to be released in english i'm sure i'll learn swedish just to read it) LOve from Ukraine
So pretty! I made a cake similar to that one only red velvet cake and french vanilla! lovely blog.
Hej!
Tänkte försöka mig på tårtan nu till helgen. Men en av gästerna är väldigt allergisk mot nötter och tål därför inte Marsalavin. Har du tips på vad man kan använda istället?
God Jul och lycka till med bok nr 2 !!!!
Just stumbled onto your lovely, lovely blog… The recipes look simply mouthwatering, but my goodness the. styling. Absolutely divine! Very inspiring!
And what's this? Your book is coming out in Dutch?? 😀 Double score! I'll make sure to pick it up. Do you have any idea where it might be sold? Even when I am too lazy or intimidated to try my hand at your beautiful creations, I'll just enjoy staring at the images… 🙂
Lots of love from The Netherlands
It looks picture perfect to me!
Kattrinka
going to try this cake this weekend! thanks for the recipe. From South Africa
Looks and sounds delicious! Going to try this one next week and I was wondering have you tried it with rum? I personally don't like that much marsala wine but prefer rum in tiramisu. Propably won't be a problem…?
That definitely won't be a problem! I actually prefer kahlua which is completely wrong, but who cares? As long as it tastes good. I need to try with rum! I'm guessing dark rum?
Yes dark rum. It has more character and it tastes softer I think. Obviously there are differences between rums. As long as it tastes good I'm in 😀
I just made this cake and it was delicious! The cake is super moist and the filling is so creamy. Yum, everyone liked it. Thanks.