Hoppas att alla haft en fantastisk jul! Nu har det snart gått en hel vecka sedan julafton och jag tycker som vanligt att det är så tråkigt när julen är över. Imorgon är det iallafall nyårsafton och då måste man ju fira in det nya året med en lyxig dessert. Jag gjorde tiramisu till juldagen för att jag var så nyfiken på att testa, och den blev så uppskattad att jag blev ombedd att göra en till nyår också. Eftersom det bara fanns ett paket savoiardikex kvar i affären valde jag att göra en sockerkaksbotten istället och använda kexen runt om. Tårtan är som godast tillsammans med ett glas portvin!
Tiramisucirka 12-15 bitar
Sockerkaksbotten
•3 ägg
•2,5 dl socker
•1 tsk vaniljsocker
•3 dl mjöl
•1,5 tsk bakpulver
•1 dl mjölk
•50 gram smör
Kaffesirap
•2 dl starkt kaffe eller espresso
•0,5 dl kahlua
•1 dl socker
Mascarponekräm
•4 äggulor
•1 dl socker
•4 äggvitor
•2 dl grädde
•1 burk mascarponeost (250 g)
•2 tsk vaniljsocker
Garnering
•Kakao
•Riven mörk eller mjölkchoklad (cirka 100 gram)
•1 paket savoiardikex, cirka 200 g
Sockerkaksbotten
1.Sätt ugnen på 175°C. Smörj och ströbröa en form som är cirka 20 cm stor.
2.Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt den varma mjölkblandningen lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen.
3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. Känn med sticka att den är färdig.
4.Låt bottnen svalna 15 minuter. Lossa kanten med en kniv och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper. Låt kallna en stund.
5. Dela kakan i tre eller fyra bottnar.
Kaffesirap
1. Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso. Häll i en kastrull tillsammans med 0,5 dl kahlua och 1 dl socker. Låt sedan blandningen sjuda cirka 8-10 minuter. Låt svalna.
Mascarponekräm
1. Vispa ihop äggulor och 1 dl socker i en värmetålig skål över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna. Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
2. Vispa under tiden upp äggvitorna i en ren skål till ett hårt skum. Vispa grädden hårt i en annan skål.
3. Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret. Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.
Sätta ihop tårtan
1. Använd en form, helst en springform, som är lite större än tårtbottnen, cirka 23-25 cm.
2. Pensla tårtbottnarna med kaffesirapen. Använd mycket sirap så blir bottnarna saftiga.
3. Lägg den första bottnen i formen, klä sedan hela insidan (alltså runtom tårtbottnen) med savoiardikex. Bred ut fyllning över den första tårtbottnen. Upprepa samma sak med alla tårtbottnar, och avsluta med ett lager fyllning överst.
4. Ställ in i kylen minst 4 timmar.
5. Pudra med kakao och garnera med riven choklad. Knyt gärna ett band runtom tills tårtan ska serveras.
In English:
Tiramisu cake
Sponge cake
•3 eggs
•2,5 decilitres (dl) sugar
•1 tsp vanilla
•3 dl all purpose flour
•1,5 tsp baking powder
•1 dl milk
•50 grams butter
Coffee syrup
•2 dl strong coffee
•0,5 dl kahlua
•1 dl sugar
Mascarpone cream
•1 tub of mascarponecheese (250 g)
•2 dl heavy cream
•4 egg yolks
•1 dl sugar
•4 eggwhites
•2 tsp vanilla
Garnish
•Cocoa powder
•Grated or chopped dark chocolate (about 100 grams)
•Savoiardi biscuits, about 200 grams
Sponge cake
1. Preheat oven to 175°C (350 F). Butter and flour a round 20 cm cake pan.
2. Whisk the eggs and sugar until white and fluffy. Heat the milk and butter in a sauce pan until the butter has melted. Gradually add the milk mixture to the batter. Mix the flour and baking powder in another bowl and then add it to the batter. Pour the batter in the prepared pan.
3. Put the pan on the lower rack in the oven and bake for about 35-45 minutes or until a toothpick comes out clean.
4. Let cool on a rack for 15 minutes. Invert the cake onto parchment paper. Let cool for a while and then split the cake into 3-4 pieces.
Coffee syrup
1. Make 2 dl strong coffee or espresso. Mix with kahlua and sugar in a saucepan. Let boil until all the sugar has melted. Let cool.
Mascarpone cream
1. Mix eggyolks and sugar in a heat proof bowl in a double boiler over simmering water. Mix constantly so the mixture until the mixture starts to thicken. Be careful so you don’t make scrambled eggs! Remove from heat and let cool.
2. In a dry, clean bowl, whip the egg whites until stiff. In another bowl, whip the cream until stiff peaks form.
3. Mix the mascarpone and the eggyolkmixture. Add the whipped cream and vanilla. Gently fold down the whipped egg whites. Put it in the fridge for a while.
Assembling the cake
1. Use a spring form which is a little bigger than the cake, about 23-25 cm.
2. Soak all the cake layers in coffee syrup.
3. Start by putting the first layer in the bottom of the spring form, then put savoiardi biscuits all the way around the cake. Evenly spread out the mascarpone cream on the first layer. Repeat the same step until you have used all layers. Finish off with a layer of mascarpone cream on top.
4. Put in the fridge for at least 4 hours
5. Before serving, powder with cocoa powder and garnish with grated chocolate.
Linda - Bengtssons Baksida says
Så fin den blev!! Tiramisu är väldigt gott!
Viktoria-Pinkpastry says
Åhh så fint med det vita bandet, jag gjorde nått liknande på ananndagen
sana says
I love tiramisu!!
Cupcakesfluffan says
Så gott och Gott Nytt År, hoppas du får en underbar nyårskväll
Carina - Bakkonst says
Snygg och ser väldigt god ut!
Gott nytt år på dig!!
Ser fram emot mer snygga bilder på goda bakverk från dig under 2011.
Jen says
Gott nytt år!
Underbar tårta! (:
Erika - Bakglädje says
Ser god ut. Gott nytt år!
Sara says
Jag måste erkänna att Tiramisu aldrig varit en favorit men dina enormt vackra foton får mig nästa att tänka om. Ser enormt smarrigt ut och jag ska absolut ta och testa ditt recept också 🙂
linda says
Tack så mycket allihopa!
Sara – det tycker jag du ska göra! Jag lovar att du kommer ändra uppfattning 😉
Kaksmulan says
Vilket suveränt sätt att servera tiramisu! Ska jag absolut testa någon gång, jättesnyggt med kexen runt! Ett försenat gott nytt år också önskar jag dig! Gun/Kaksmulan
black lilac says
looks so pretty! im craving tiramisu!
http://blacklilac.blogspot.com/
Midia says
Men oj va gott det ser ut! och vilka fina bilder!!:)
Non stick, Nutty and Sous chef says
Hello Linda, this is my first time here and i love your space! Your photographs are amazing as are your recipes! Love the concept behind the photographs as well!! How you make the color black work for your pictures is truly mindblowing – It is brilliant! You have a new fan in us! Cheers!
Anonymous says
Hej Linda
Får man dubbla recptet och hur mycket form storlek ska vara?
Chloe Pung says
Hi Linda,
I tried converting the dl to grams and I'm not very sure if I've converted correctly.Do you mind looking through and check if I'm right?
sponge cake – 238g sugar, 100ml milk, 159g flour
coffee syrup – 96g sugar
I'm sorry for the inconvenience caused.
Your cakes are really amazing.
Thank you so much.
linda says
Hi Chloe! You got it almost right 🙂
Sponge
•3 eggs
•2,5 decilitres (dl) sugar – about 225 grams
•1 tsp vanilla
•3 dl all purpose flour – 180 grams
•1,5 tsp baking powder
•1 dl milk – 100 ml
•50 grams butter
Coffee syrup
•1 dl sugar – 90 g
Best of luck!
Mika says
is 3 dl flour really 180 grams? i thought it was 300?
linda says
Hi Mika! 3 dl flour is indeed 180 grams 🙂 Each dl of flour weighs 60 grams.
Sara by Dolcizie says
Grazie per questa bellissima ricetta, che stiamo condividendo con Re-Cake.. se ti va di sbirciare…
http://www.dolcizie.com/2014/09/torta-al-tiramisu-re-cake.html
Mika says
Hi Linda! For the mascarpone cream, i think i overbeat the egg whites and added them to the cream. the mascarpone cream looks a bit interesting.. should i just remake the cream? or do you think the cream will be fine in the cake?
linda says
It sounds like maybe your overbeat the heavy cream? Does it look curdled? It should taste fine either way I think 🙂