Scroll down for English recipe and text!
Finns det något som känns mer somrigt än jordgubbar med mjölk? Inte för mig iallafall. Det känns som att väntan har varit lång, precis som varje år, men nu är det ju faktiskt sommar! Vad passar då bättre än just jordgubbscupcakes? Den här frostingen är helt underbar och smakar ungefär som glass, passande för en varm sommardag som idag. Känner du inte för att göra avancerad frosting så går det precis lika bra med vispad grädde.
Jordgubbscupcakes
Cirka 12 st
Recept med ändringar från Martha Stewart
•75 gram rumsvarmt smör
•230 gram socker
•1 stort ägg
•1/2 tsk äkta vaniljpulver
•150 gram mjöl
•1 tsk bakpulver
•85 ml mjölk (helst 3%!)
•120 gram färska jordgubbar, sköljda, rensade & hackade
Värm ugnen till 175 grader C. Fyll en muffinsplåt med 12 muffinsformar.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål, ställ åt sidan.
Vispa rumsvarmt smör, socker och vanilj ljust och fluffigt, cirka 3-4 minuter. Tillsätt ägget och vispa ytterligare någon minut. Tillsätt de torra ingredienserna i tre omgångar och varva med mjölk. Börja och sluta med mjölet. Vispa tills smeten är slät. Rör ned jordgubbarna.
Fyll muffinsformarna cirka 3/4 fulla. Grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, cirka 20 minuter. Låt svalna.
Jordgubbsfrosting
•5 stora äggvitor
•210 gram smör
•190 gram socker
•100 gram färska jordgubbar, grovt hackade
Gör såhär:
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan. Tillsätt jordgubbar och vispa några minuter tills frostingen är slät.
In English:
Is there anything that says summer more than strawberries with milk? Not for me there isn’t. It feels like I have waited forever, just like every year. Now, finally, it’s summer! Then what could be more suitabke than strawberry cupcakes? This frosting tastes like heaven and reminds me of ice cream on a hot summer day. Just perfect. If you don’t feel like making frosting, I bet a dollop of whipped cream would taste equally delicious.
Strawberry cupcakes
Makes 12
Recipe adapted from Martha Stewart
•75 grams butter, softened
•230 g sugar
•1 large egg
•1/2 tsp vanilla powder
•150 g flour
•1 tsp baking powder
•85 ml milk
•120 g fresh strawberries, rinsed, hulled and chopped
Preheat oven to 350 degrees F/175 degrees C. Line one standard 12-cup cupcake pan with paper liners; set aside.
Into a medium bowl, sift together flours, baking powder, and salt; set aside.
In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter and sugar until light and fluffy, 3 to 4 minutes, scraping down the sides of the bowl as needed. Beat in the egg and then beat in vanilla. With the mixer on low speed, add the flour mixture in three parts, alternating with the milk and beginning and ending with the flour; beat until combined after each addition. Fold in strawberries.
Divide the batter evenly among the prepared cups so that each is about two-thirds full. Bake, rotating the pans halfway through, until the cupcakes are golden brown and a cake tester inserted in the centers comes out clean, about 20 minutes. Transfer pans to a wire rack to cool for 5 minutes. Remove cupcakes from pan and cool completely on wire racks
Strawberry buttercream
•5 large egg whites
•210 g butter, softened
•190 g sugar
•100 g coarsely chopped fresh strawberries
Pour egg whites and sugar in a clean and heat proof bowl. Put the bowl in a double boiler, the water should be simmering. Whisk the sugar end eggs constantly so they don’t curdle. The mixture should be about 65 degrees celsius, about 140-150 degrees F. If you don’t have a thermometer, just rub some mixture between your fingers. If the sugar is melted, it is done. Remove from heat, whip until white, fluffy and cool. This step can take up to 10 minutes. Start adding the butter, very slowly. Don’t worry if the mixture looks curdled and soupy, it’s easy to fix! If the buttercream is too cold, just put the bowl in a double boiler again for a few seconds and whip again. If it’s too hot, just put it in the fridge for a few minutes and whip. Add strawberries to the buttercream and whip until smooth.
Dette ser utrolig godt ut 😀
Det ser verkligen gott ut! Frostingen skulle jag vilja pröva.
These are amazing. perfect for the time of year 😀
Dom ska jag testa imorgon! Men ska man köra med elvisp eller för hand när man har i dom torra och mjölen?
Dom torra och mjölken menade jag såklart!
Tack alla!
Thank you 🙂
elon.pe – Det går bra vilket som men det är smidigare med elvisp!
Son una verdadera delicia, y tiene que estar muy sabrosos.
Besitos,
Hen herregud vad gott det ser ut! Frostingen måste testas!
Måste testas skulle bli perfekt till skolavslutningen…tack för receptet.
kram
Du tar grymt fina bilder, älskar att du lägger ut recepten på svenska 🙂
I couldn't agree with you more. These look and sound wonderful!
Så gott det ser ut, detta måste jag testa! Jordgubbar är så underbart gott =)
Beautiful photography and contrast in colors is amazing.
Men är du en ängel i nöd eller vad??
Min bästa vän fyller år snart och jag tänkte göra jordgubbsmuffins/cupcakes och har funderat Massor över vad man ska göra för frosting. Nu fick jag svaret 😀 Tack!! 😀
Jag gjorde dessa igår och själva muffisen blev fantastiskt god men jag misslyckades fruktansvärt med frostingen. Jag provade två ggr.
Det blev en fantastiskt fin, vit och blank marängsmet men efter smör blev det väldigt rinning. Fortfarande tjock men långt ifrån spritsbar. Lite som en smoothie, tjock (fluffig) men lös.
Den var helt underbart god och jag hoppas verkligen jag kommer att lyckas med denna någon gång. Men har du någon idé på vad som kan ha gått fel?
Mvh Elin
Elin – Vad tråkigt att du misslyckades med frostingen! Dock är det nästan alltid såhär med SMBC när man tillsätter smöret. Den blir liksom som en blöt soppa och man tror att man har gjort något fel. Det blir så även för mig, varje gång! Men det är bara till att fortsätta vispa (jag vet, jag har läst det i flera recept med och man tror inte att det ska funka men det gör det!). Så oavsett hur rinnig eller grynig den ser ut, fortsätt vispa! När jag gjorde den här så blev den för varm, så då åkte den in i kylen 5 minuter och sen vispade jag kraftigt några minuter till. Man "hör" liksom när den är klar. Hoppas verkligen du lyckas nästa gång!!
Hälsningar,
Linda
These look and sound wonderful. The color of the buttercream is just gorgeous! I can't get over how beautiful your photos are, what lenses do you use, if you don't mind me asking?
Hi Linda was away for 2weeks in Gambia gorgeous place. I really miss your posts tweets and amazing recipes. I wish you could add me to your following list. I am following you on twitter. Best of luck and success.
wow cupcakes are my weakness! this looks soooo yummy!
love from San Francisco,
Britt+Whit
Mm, de verkar jättegoda!
Vilka fantastiskt fina bilder! Ser så inbjudande gott ut, måste prova i sommar. Tack för fin inspiration.
Det låter helt galet gott, måste provas. 🙂
Meravigliosi, vien voglia di allungare la mano nel monitor ^_*
These look great! I tried the recipe and they tasted soooo good!!! Wonderful cupcakes! The only problem I had was with the buttercream. It wasn't very firm (even after being in the freezer for a long time) and it wasn't the same color as yours (I didn't have many strawberries left…) By the way, it's so funny to hear you talk about strawberries and summer, because here in Brazil they only grow during the winter :)Tatiane
Gorgeous cupcakes! They look so pretty!
Tack så hemskt mycket för fina kommentarer!
Eva – Thank you! 🙂 I use a Canon ef 50mm 1,4 lens. It's fantastic!
Rowaida – Aww, thanks! I'll add you.. just forgotten my password right now 🙂
Britt – Thanks!
Tatiane – I'm glad you liked them! A lot of people have trouble with SMBC, but I say it once again, just keep whipping! 🙂 It's funny they grown during the winter, you must have very warm winters!
Maria – Thanks!
just gorgeous
Delphine
i would really like the recipe for the wonderful cake but cant figure out how to buy that magazine 🙁
En fantastisk hemsida! Du är såååå duktig!!!! Gjorde dessa cupcakes och de gjorde succé! Tack! Det var några som kallade dem sagokakor för att de inte trodde att det gick att göra så goda kakor. Gjorde dock om frostingen 3 gånger. Den första satsen blev till glass i frysen. För övrigt väldigt god glass 🙂 Andra satsen bjöds bort till min sambos arbetskamrater och sats tre blev perfekt. För mig var knepet att hälla över smeten i en kall skål efter att jag vispat och värmt till 65 grader. Då var det mycket lättare att få rätt konsistens när smöret gick i.
Linda – Tack så hemskt mycket! Vad kul att du gillade dem, och att du inte gav upp med frostingen! Tack så mycket för tipset, det är alltid bra att veta hur andra har gjort för att få det att funka. Mna lär sig oftast efter ett tag vad som funkar för en och vad som inte gör det. Fiffigt av dig att göra glass! 🙂
Finally strawberry season is here. I made these this week and they were definitely worth the wait. The cake was moist with a good strawberry flavor and the frosting was delicious. The frosting did start to look curdled at one point but I followed your instructions and kept on beating and it came back together beautifully. Thanks so much for an excellent cupcake — it's a keeper!
jag håller på o testa frostingen! den är den bästa jag har testat, måste köpa boken nu!!!
kram
ps jag använde hallon istället för jordgubbar
kram
Hej Tack för att du lägger upp recept och tar underbara foton som får det att vattnas i munnen!
Jag provade tårtan i din bok, persikomousetårtan, men jag fick då inte till marängsmörkrämen, och hittade detta receptet för sent, för jag fick bra tips från kommentarerna. Jag fick en glasskål att spricka, men tillslut blev muffinsen klara!
Det avgörande för mig var att jag fick upp äggblandningen i 65° samt att jag använde en tunn metallskål, och att jag vispade i 10min, då hade den en temperatur på 30° när jag lade i smöret, men det såg lite grynig ut då och hade tappat än mer i temperatur så då fick ägg-smör-sockerblandningen en liten värme skjuts i vattenbadet igen. Och vips hade blandningen fått sprits-tjocklek igen.
När jag läste igenom ingredienserna igen för muffinsen ser jag att vaniljpulver skulle vara med, förmodligen bland torra ingredienserna, men det står inte med i texten på receptet, tur att jag läste igenom ingredienserna.
Tack än en gång för underbara recept och bilder!!
/Jenny
Absolutely lovely!!