Chokladpudding är egentligen en sån grej som jag aldrig skulle få för mig att göra själv. Det finns ju i pulverform (ja, jag vet.. jag skäms), en som jag dessutom tycker är helt ok men ändå aldrig köper.
Däremot så har jag nästan alltid ingredienser till hemgjord chokladpudding hemma.
Jag tror jag kommer bli chokladpuddingberoende, eller kanske puddingberoende generellt. Fast pudding låter ganska avtändande tycker jag.
Jäklar vad fel man kan ha ibland. Det här är nog det godaste jag gjort på länge, och jag skojar inte!
Den är så len och så krämig att jag blir lite tokig bara av att tänka på den.
Gör den!
Chokladpudding
4 portioner
1 1/2 msk maizena majsstärkelse
3/4 dl socker
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
En nypa salt
2 dl mjölk (3% fett)
1 dl vispgrädde
2 stora äggulor
50 gram mörk choklad (70%), hackad
Dekoration
Vispad grädde
Färska bär
Ev. riven choklad
1. Blanda majsstärkelse, kakao, socker, salt och vaniljpulver i en kastrull. Vispa lätt med en handvisp för att lösa upp eventuella klumpar.
2. Häll i grädden och rör till en jämn smet. Tillsätt äggulor och mjölk och sätt kastrullen på medelhög värme på spisen. Se till att röra ordentligt i bottnen på kastrullen då det lätt samlas kakao runt kanterna. Vispa hela tiden tills krämen börjar tjockna.
3. När krämen är tjock, ta bort kastrullen från plattan och vispa i den hackade chokladen. Rör tills den har smält.
4. Häll upp i 4 st portionsglas. Låt svalna och ställ sedan in i kylen övertäckta med plastfolie.
5. Servera med vispad grädde, bär och riven choklad.
English:
Chocolate pudding is one of those things that I would probably never consider making by myself. I mean there is the boxed kind that you mix with milk, which I think tastes just fine (but I never buy it!)
For some reason I made my own chocolate pudding though, and now I can say that I am very happy I did.
I think I’m addicted to pudding. Pudding is by the way a pretty offputting word in my opinion. Just saying!
This is probably the yummiest dessert I’ve had in ages. It’s incredibly smooth and creamy.
Chocolate pudding
4 servings
1 1/2 tbsp cornstarch
3/4 dl sugar
2 tbsp cocoa powder
1/2 tsp vanilla powder
Pinch of salt
2 dl milk (3% fat)
1 dl heavy cream
2 large egg yolks
50 g dark chocolate (70%), chopped
Decoration
Whipped cream
Berries
Chocolate shavings
1. In a medium saucepan combine cornstarch, sugar, cocoa powder, vanilla powder and salt whisking to get rid of lumps. Add cream and whisk until dry ingredients are dissolved. Next, whisk in the egg yolks and cream.
2. Place the pan over medium heat, whisking constantly until the mixture thickens.
3.As soon as the mixture thickens, remove the pan from the heat and add the chocolate and whisk until it is melted and smooth.
4. Pour or spoon pudding into individual serving dishes. Let the pudding cool, then cover the tops with plastic wrap. Refrigerate before serving.
5. Garnish with fresh whipped cream, berries and chocolate shavings.
That looks fantastic, i wanna eat it now! I ♥ your wonderful photos!
xoxo Ronja
I feel the longing of making this right now. Beautiful, as always.
Ser riktigt gott ut! Kanske något att prova på lördag. Fina bilder du tar!
Gorgeous pictures, I love your style ! thank you
Och jag kommer ALDRIG kunna sluta titta på dessa bilder!
Jag kommer säga upp mig från jobbet och bara vara hemma och göra denna pudding! 😉
Dina bilder är helt fantastiska!!!
Thank you guys <3
Malin – Åh, tack! Vad fint sagt!
I love your wonderful pics! This chocolate pudding looks fantastic. I have to try it 🙂
As always the pictures are amazing and the recipe sounds fantastic!
Thanks for sharing 🙂
Thank you for recipe) looks extremely tasty)
Once again…I ADORE your work and this looks delicious!!!!
Hej hej!
Jättefin blogg med trevliga recept och fina bilder 🙂
Ha en bra dag!
that looks totally awesome
Ooo, jag blev hungrig!! Ser ut så gott!!!!
Såg riktigt gott ut det där!
Sorry this is in English, but your photos are GORGEOUS! And I love that you made this pudding from scratch – thank you so much for sharing… It looks so decadent!
I am featuring this post in today's Friday Food Fetish roundup (with a link-back and attribution), so please let me know if you have any objections. It's always a pleasure following your food…
Will your book be published in finland?:) I so would like to buy it! I really love your adorable recipes♥
This looks so delicious. I absolutely love your photos – they are fabulous. And have just mentioned your blog on my blog and given it the Liebster Blog Award: http://kirstenmatthew.com/blog/2012/03/04/win-win/
Detta är verkligen en av mina svagheter, kul att göra egen choklafpudding 😀
Dina bilder är verkligen fantastiska!
Super fina bilder!
.. Du är f a n t a s t i s k ..
Help! what is vanilla powder? I'd love to make this but am not sure where to begin looking for Vanilla powder. Can i substitute vanilla extract?
Also what is dl in the measurement for sugar?
Thanks!
Can't WAIT to make this!
tack för detta receptet var såååå gott! älskar din blogg
Hi, I made these last night and they were amazing!
Thank you!
FYI In the English description you name twice cream instead of milk and heavy cream.
Hi! I'm a bit curious,about what dl stands for in "3/4 dl sugar", is it cup?