Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt enkelt och helt underbart recept. Jag gick inte in med sådär överdrivet höga förväntningar, men jag har sagt det förut och säger det igen – ibland är det enkla det allra bästa.
Jag hade en hel skål med överblivna bär från diverse köksäventyr de senaste dagarna och jag hatar verkligen att låta mat gå till spillo. Och de var dessutom bara lite sådär mjuka att man kanske inte har lust att äta dem som de är. Lite som med övermogna bananer.
Det bästa med den här kakan är att den inte kräver några särskilt avancerade ingredienser. Är du som jag är chansen stor att du redan har allt hemma.
Jag kan tänka mig att bären går att byta ut mot i princip vilken frukt eller vilket bär som helst (typ persikor, aprikoser, äpplen, päron..). Detta måste undersökas snarast.
Men så länge, servera denna goda kaka med vaniljglass eller vispad grädde.
In English:
Today I’m sharing this fantastic recipe with you. I had some leftover berries in the fridge that I didn’t know what to do with, so they ended up in this cake. It’s really simple and delicious, and the best thing about it is that you don’t need any fancy ingredients. If you’re anything like me, chances are you already have everything at home to make this cake right now!
You could probably use other berries or any kind of stone fruit like peaches or apricots (probably even apples or pears too, and maybe spice it up with some ginger or cardamom. I think I’ll save that for fall though). I think I’m going to try that real soon. Anyway, serve this cake with vanilla ice cream or some lightly whipped cream. Just perfect.
Recipe adapted from Martha Stewart via Smitten Kitchen
Click for larger images!
Sommarkaka med bär
85 gram rumsvarmt smör, plus extra för att smörja formen
188 gram mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt (kan uteslutas om man använder saltat smör)
Cirka 175 gram & 2 msk (25 gram) socker
1 stort ägg
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
400 gram jordgubbar, körsbär och vinbär
Värm ugnen till 180°C. Smörj en 25 cm pajform eller en 23 cm springform med smör. Vispa samman mjöl, bakpulver och ev. salt i en liten skål.
I en stor skål, vispa smör och 175 gram socker vitt och fluffigt, cirka 3 minuter. Tillsätt ägg, mjölk och vanilj och vispa till en slät smet. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget och vispa bara till smeten precis är slät. Häll smeten i bakformen och lägg bären ovanpå. Strössla 2 msk socker över bären.
Grädda kakan 10 minuter, sänk sedan värmen till 150°C och grädda tills kakan är gyllenbrun, cirka 50-60 minuter. Låt svalna i formen.
I'm gonna do it tomorrow!!!
Thank you!!
Hope you succeeded Lorena 🙂
This sounds yummy and the pictures are lovely!
Thanks!
What a bright and happy looking cake:)
Lovely !!! yummy !! delicious ! xoxo
sounds and really looks good!
Den här skall jag testa, låter gott och ganska enkelt. Underbara bilder, älskar bilden med korgen i trappan!
This looks so incredibly yummy. I just have to find the right berries and then I'll make it!
Wonderful pictures Linda! This cake looks delicious. A real summer treat for sure.
Great photos, especially the one on the steps! The recipe sounds quite simple, perfect for the summer!
Ser underbar ut! Måste provas så snart som möjligt.
men gud vad gott
yummmm!!!!!! ;P luv ur pictures
Thanks!
Wonderful food styling – it looks like a delicious cake!
Thank you! It is delicious!
my grandma makes a similar tart and its delicious, I love fresh fruit in tarts like this!
I agree! Lovely. The strawberries almost get toasted and taste soo good!
beautiful cake and fantastic pictures!
come visit my blog http://www.ave-dulcis.blogspot.com
Thank you Tamara!
FANTASTIKSA BILDER ! VAD ANVÄNDER DU FÖR KAMERA OCH OBJEKTIV ? 🙂 http://www.HaNzA.blogg.se
Tack så mycket! Kolla min faq, det står där 🙂
Vilken UNDERBAR blogg du har. Inspirerande.! (och lite farlig…man blir ju så sugen på sötsaker ;-))
Tack snälla Sofie! Men vad bra, det är ju tanken med det hela 🙂
This looks so unbelievably good. Your recipes are always amazing!
Thank you so much! 🙂
Vilket bra recept! Ser otroligt gott ut!
Tackar! Den var verkligen riktigt god! Perfekt till glass.. mums!
I love your pictures.Absolutely brilliant.
Mina Joshi
you have a beautiful blog! now following you! a kiss 🙂
love your recipes and your photography is excquisite!! we here at amazine.com believe your photo's would make a beautiful collage!
check out a food collage here http://www.amazine.com/story/799375
looks utterly delicious 🙂
Jag gjorde den här kakan till min systerdotters 1-årskalas i helgen och det blev en stor succé! Jag gjorde den med svarta och röda vinbär och det blev syrligt och gott mot den söta saftiga kakan. Tack för att du delar med dig av dina fina recept!
Your cake looks wonderful.
As its late winter here, I will make your cake with pears, ginger and cardomom; an afternoon treat!
Perfect for summer sweet treats and afternoon tea. Love to make this one.
Got my eye on your next posts.
Gilla min sida på Facebook så blir de lättare att följa min blogg:)
http://www.facebook.com/pages/Lebanezza/103148899777281
wow!!! Haven't been here for a while 🙂 Love your new template, it's brilliant!!! Your photos and cakes are wonderful as always…
I' ve just recently found your through minipiccolini and love your photos. Extra kudos for your rich, colorful photos — although I love the light and airy ones, which are so fashionable right now, I think your dark shots which are so rich as equally so — somehow bold. Beautifully done. I can't wait to peruse!
Not only does the cake look delicious(!), the pictures are great as well. Love it!
Linda,
Love your food styling.. and that cake has my name all over it 😀
I like your pictures they're so nice ! Thanks for the recipes 😉
Hi ,
Can I please get the receipe in English ?
Hi Linda!
I truied this recipe but all my red fruits sank?
Any advice?
Tahnk you
I made this cake for my dad's birthday yesterday (bonus, its still summer here in south africa) and it was a total hit, everyone loved it! I used blackberries and raspberries. I was so chuffed with the result. Thank you!
This cake is in my oven right now. Thirty minutes to go (yes, I'm counting), and it already smells divine. I topped mine with 200g fresh strawberries, 40g fresh blueberries and 60g frozen raspberries. I'm unsure how the frozen raspberries will turn out, as far as how much they will run and bleed everywhere, but I have my fingers crossed. I love how you styled this cake also, it looks like you're on a picnic!
This has become one of my favorite recipes! Tack!