Jag älskar pavlova. Så enkelt att göra och så lätt att variera.
Som matfotograf (eller bakverksfotograf snarare) är en av mina värsta mardrömmar att tappa bakverket som ska fotograferas alternativt att fotobakgrunden välter över det. Det sista är precis vad som hände med den här tårtan (efter ungefär 15 tagna bilder). Jag hade blivit förtvivlad om jag hade lagt ner massa jobb på att göra den snygg. Som tur var hade jag inte gjort det. Jag bara suckade och tänkte att “Det var det. Jag lägger den i frysen och äter den senare”. Och precis det gjorde jag. Och jäklar vad god den var. Platt, men god!
Det här är egentligen ett basrecept som du kan fylla med precis vad du vill. Körsbär i rom är bara ett förslag, som jag förvisso tycker är väldigt gott. Marängen kan göras flera dagar i förväg, men jag rekommenderar att fylla den strax före servering (eller ett par timmar före), annars förlorar den sin krispighet.
English:
I love pavlovas. So simple yet so versatile.
As a food photographer, one of your worst fears is working hard on something and then either dropping it or you know.. the (heavy) backdrop falls straight onto the cake/cupcakes/whatever you’re making. The latter is exactly what happened to this cake (after about 15 photos). I would have been devastated had I put more effort into it. Luckily I hadn’t. I just sighed and shrugged my shoulders thinking, “I’ll put it in the freezer and eat it when I get home”. So I did, and boy was it delicious. Flat, but delicious.
This is a basic pavlova recipe. You can use anything you like really, it doesn’t have to be cherries in rum! You can make the meringue a several days ahead, but I recommend filling it just before serving (or a couple of hours before) or it will lose its crispness.
Pavlova
4 large egg whites
225 g caster sugar
2 tsp cornstarch
1 tsp white vinegar
Filling:
4 dl heavy whipping cream
2 tbsp sugar
Cherries in rum
Chocolate
Preheat oven to 175 c (350 F). To make the meringue, whip egg whites to soft peaks, then add the sugar a little at a time until stiff peaks form. Fold down the cornstarch and the vinegar until well blended. Use a plate to trace a circle on a baking paper, then fill the circle with meringue. Make a small well in the middle for the filling. Turn heat down to 100C and bake for about 1 1/2 hours. When done, leave in the oven to cool completely.
When ready to serve, whip the cream and sugar until soft peaks form. Fill the meringue with cream, spoon cherries over and sprinkle chocolate shavings on top.
Or click second image for recipe!
Oj, det måste varit 15 väldigt bra bilder du hann ta 🙂 Fantastiska bilder och bakverk som vanligt! Ser med spänning fram emot boken.
/Jessica – På 6 kvadrat
WOW!!! Linda beautiful, delicious and amazing love love! going to my pinterest
I've never tried or done a pavlova but you make it sound and look delicious so I guess I'll have to put it in my to-do list!
Så vacker och goda smaker!
OMG, that looks very, very, very delicious, I wanna eat it now! 😉
Ronja
That looks really yummy! Just found your blog and I love that you're a food photographer. That's amazing. Just posted a picture on my all time favorite pastry; tartelette aux fraise.(http://idounia.blogspot.com) ..although it's not as beautifully photographed as your pics!;)
Oh no! I hate when stuff falls on what you're photographing. One time a backdrop fell onto a set I was using, and not only did it ruin the cookies, it also knocked over a cup of coffee which stained the tabletop 🙁 I was so sad!
I'm glad you got such beautiful shots before everything went downhill. This is the most beautiful pavlova I've ever seen – I love how you've shaped it!
This looks fantastic! I love how you've pile the pavlova up high rather than a large flatter style. Yum!
it must be delicious!!! following u on bloglovin!
http://petitecuilliere.blogspot.com/
c.
Linda, I luv your camera… yum !
Besos from Spain ;O)
Marta
http://www.eraseunacasa.blogspot.com
http://www.encasadetiagretel.blogspot.com
Just happened upon this post after taking some meringues out of the oven! I love your presentation, lovely photos and beautiful blog to match!
Oj vad vackert bilder!! Jag förstår inte allt (jag är finsk) men jag måste ansluta som en läsare!!!!
Men gud, gott OCH snyggt! 😀
Vilka fantastiska bilder Linda! Och recepten sen… Hela Tasteline-redaktionen sitter nu och dreglar över din blogg just nu.
Vilka vackra bilder!
Vilken underbart vacker blogg! will be back!
Thanks so much everyone! <3
Linnea – Åh, så skoj att höra! Du skulle bara veta hur många timmar jag har spenderat på tasteline 😉
Nu undrar jag hur en pavola som du gjort snygg ser ut när en du inte gjort snygg ser ut så här…
Och vilken häftig bild ditt misslyckande skapade!
Dina bilder är fantastiska!
i rarely bake and don't have much of a sweet tooth, but I think your blog is about to change that. So beautiful. Thank you for sharing.
One of the most beautiful things I've ever seen!
PS From Italy.
gorgeous!!! LIKE!!!
Wow! Jättefint!
älskar körsbär!
Fantastisk blogg!
Jag har försökt mig på detta recept två gånger utan att lyckas. Jag har vispat marängen så den var hård och fast. Men ändå lyckad jag inte få till den där höga kanten som du fått till. Har du några tips på hur jag ska bära mig åt? Blir bara en platt och utfläkad kaka.
mvh Anna.
http://annaeliasfoto.wordpress.com
Har du tillräckligt med luft i marängen bör den hålla den formen den har då du skjussar in den i ugnen. Kan du inte forma kanterna med en sked kan man ju spritsa ringar på varandra.
Jag gjorde så att jag klickade marängsmeten i mitten och sedan bredde ut den mot kanterna med hjälp av en tårtspatel, så att det blev och platt i mitten och tjockare längs kanterna. Sedan tog jag spateln och drog nerifrån och upp på marängens utsida, medan jag använde en slickepott för att med andra handen "hålla emot" på insidan och forma marängtopparna. Det funkade hur bra som helst!
Sedan är det ju jätteviktigt när man vispar marängen att det inte kommer med minsta lilla gnutta vatten eller fett (t.ex. äggula) för att den ska behålla sin fasta form när den kommer in i ugnen, men det kanske du hade koll på. 🙂
Precis så som Elin beskriver gör jag också! 🙂
This pavlova looks amazing… woah!!!
hej hej,
kommer inte receptet på svenska med?
underbar blogg förrästen 🙂
How do you make your meringue white? Cus mine is quite golden.
Try baking it in a lower temperature.
The previous comment was for the anoymous that wants a whiter merengue.
Ett tips: "white vinegar" betyder inte vitvinsvinäger, vilket jag nyss fick lära mig den hårda vägen. Det betyder ättika, men i USA har den 5 % alkohol till skillnad från den svenska med 12 % eller 24 %, så det gäller att se upp och räkna om måttet. Är fortsatt peppad och ger mig nu på försök nr 2!
Andra omgången blev mycket mer lyckad och tårtan nästan lika snygg som den mycket sexiga förebilden. Kanske att jag drar ner lite på sockermängden i grädden nästa gång eftersom det blev väldigt sött alltihopa, men det var trots det den kanske godaste tårtan jag någonsin har bakat! Det blir nog en Lomelino-bok på önskelistan till jul.
Är det sant?? Vad heter vitvinsvinäger? Hmmm. Då har jag skrivit fel hela tiden!
Haha, men du är det sådana bakverk du menar att jag kan få sälja i mitt sommarcafé? Kraschade pavlovas… Vem vet, kanske hade sålt bra! 😉
Men tur ändå att du fick tagit så fina bilder av den innan katastrofen. För hur den ser ut när man ska äta den spelar mindre roll, allt blandas i magen i alla fall. Hahaha!
Kram kram
How did you form it that way? what did you use?
I love Pavlova beyond description! And I want to know how you formed it that way too.